Hlavní obsah

Extrémní opatření u soudu s vorem v zakoně: nakonec rozhoduje pes

Právo, Novinky, Radim Vaculík, Petr Nový
Praha
Aktualizováno

Pravděpodobně nejpřísnější bezpečnostní opatření u soudu za poslední roky panují od pondělí v budově pražského vrchního soudu. Na programu je proces s tzv. vorem v zakoně a účastníci musí projít opakovanou, velmi přísnou bezpečnostní procedurou. Každý, kdo chce do soudní síně, projde dvěma rámy, ručním detektorem a nakonec o jeho osudu rozhodne policejní pes.

Extrémní bezpečnostní opatření u soudu s vorem v zakoněVideo: Novinky

 
Článek

Před soudem stojí údajný vor v zakoně Andranik Soghojan a dalších pět obžalovaných z bývalého Sovětského svazu. Soghojan je podle spisu kriminální autoritou, v Česku jako takový urovnává spory zločineckých skupin.

Případ projednává pražský městský soud, líčení se z bezpečnostních důvodů koná v budově vrchního soudu.  Budova je celá v obležení policistů se samopaly. Kromě tradičního průchodu bezpečnostním rámem u vstupu do budovy však čeká na zájemce o místo v soudní síni ještě druhá, mnohem důkladnější prohlídka.

Ta probíhá přímo u vstupu do soudní síně, kam justiční stráž pouští zájemce jednotlivě. Pak se dveře zavřou a čeká se, až jak prohlídka dopadne. I zde čeká kovový rám a poté bezpečnostní prohlídka ručním detektorem.

Pokud zájemce u soudu projde těmito technickými kontrolami, musí se posadit na židli a služební pes ho celého očichá.

Při této prohlídce musí také zájemci o vstup do soudní síně ukázat kompletní obsah svých zavazadel, včetně všech papírů a jiných detailů. Při kontrole psem pak musí mít sedící člověk ruce za zády. Každá tato prohlídka trvá kolem deseti minut.

Až poté může jít kontrolovaný do prostoru pro veřejnost a ke kontrole je puštěn další člověk.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Soudní líčení mělo začít v pondělí v devět hodin ráno, kvůli náročným prohlídkám však ještě v půl desáté čekalo na kontrolu několik desítek lidí. Po zuby ozbrojená eskorta Justiční stráže přivedla obžalované do soudní síně kolem půl desáté dopoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám