Hlavní obsah

Na jihovýchodě Číny se objevily desítky kráterů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Na desítkách míst v Číně se v posledních týdnech objevilo množství sesuvů půdy. Krátery, v nichž se ztratila zemina, by mohly být předznamenáním blížícího se zemětřesení, obávají se místní lidé. Uvedla to agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Několikametrové krátery v zemi děsí ČíňanyVideo: Reuters

 
Článek

Podle médií se obří díry v zemi objevily ve východních a jižních provinciích Ťiang-si, Če-ťiang, S‘-čchuan, Chu-nan, Ťiang-su a Kuang-si.

V jednom okrese v provincii Chu-nan se v úterý v noci propadla do země část domu místního zemědělce a pár dní předtím tam obří kráter pohltil hřiště u základní školy. Třetí díra hlášená ze stejného okresu měla v průměru 80 metrů.

Podobná situace je i v ostatních provinciích. V Ťiang-si se minulou sobotu propadla část silnice. V díře o průměru čtyři metry a hluboké tři metry skončilo jedno auto. Podobný sesuv zaznamenali o pár dní později na dálnici ve východní provincii Če-ťiang, tam byl kráter dvakrát větší.

Z provincie S‘-čchuan hlásí 26 sesuvů, přičemž největší díra v zemi má průměr 40 metrů a stejně tak je i hluboká. Sesuvy vyděsily místní obyvatele, kteří mají v čerstvé paměti ničivé zemětřesení z roku 2008. Obávají se, že jsou předznamenáním nových otřesů. Desítky lidí opustily své domovy.

Podle expertů jsou ale příčinou nedávné prudké změny počasí, kdy po enormním suchu přišly lijáky. Severozápad Číny od začátku roku zažil nejhorší sucho za poslední dekády. Hned po něm následovala série bouří a povodní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám