Hlavní obsah

První novodobý proces s piráty v Evropě, ale podle zákona ze 17. století

Právo, CNN, DPA, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rotterdam

Na pět let do vězení poslal ve čtvrtek soud v nizozemském Rotterdamu pětici somálských pirátů. Podle agentur šlo o první evropský proces s piráty po několika stech letech. Obhájce se chce proti rozsudku odvolat. Soud v Rotterdamu uplatnil zákon o „námořním loupení“ ze 17. století.

Foto: Profimedia.cz

Kresba ze soudní síně z nizozemského Rotterdamu s pěticí somálských pirátů.

Článek

Únosci byli zadrženi dánským námořnictvem v lednu 2009 poté, co se v Adenském zálivu pokusili obsadit nákladní loď Samanyolu plující pod vlajkou Nizozemských Antil. Kodaň pak vydala únosce do Nizozemska.

Pětice útočníků ve věku od 25 do 45 let podle rozsudku napadla plavidlo raketomety a dalšími zbraněmi. „Sice se jim nepodařilo dostat na palubu, ale jejich záměry byly zcela jasné,“ poznamenal žalobce, který požadoval pro každého sedmiletý trest.

Piráti se k přepadení nepřiznali. Obhájce argumentoval, že šlo o rybáře, jejichž loď na moři měla technické problémy. Podle něj se jen snažili sehnat pomoc a neměli v úmyslu nizozemskou loď napadnout.

V moderním nizozemském právu paragraf chybí

Soudce Klein Wolterink této verzi ale neuvěřil. „Jen šťastnou shodou náhod nebyl nikdo zabit nebo zraněn,“ poznamenal k útoku.

Proces byl veden na základě zákona proti „námořnímu loupení“ ze 17. století , v moderním nizozemském právu totiž podobný paragraf chybí. Útočníkům hrozilo až 12 let vězení.

Dopadené piráty dosud většinou soudily africké země. Keňa od roku 2007 poslala za mříže 18 únosců lodí, dalších více než sto jich tam ještě čeká na proces. Několik údajných pachatelů přepadení na moři ale čeká na proces i ve Francii, Španělsku, Německu a v USA.

BEZ KOMENTÁŘE: NATO zadrželo na moři somálské piráty

Reklama

Výběr článků

Načítám