Hlavní obsah

Na happening Občan K. skupiny Ztohoven přišly stovky lidí

Praha

Na happening kontroverzní výtvarné skupiny Ztohoven ve středu vpodvečer v centru Prahy přišly stovky lidí. Happening s názvem Občan K. upozorňoval na to, jak člověk v dnešní době dává všanc svou identitu, soukromí a budoucnost.

Hapenning Občan K. umělecké skupiny ZtohovenVideo: Novinky

 
Článek

Podle skupiny se prostředky k ovládání jednotlivců neustále proměňují - dnes je člověk ovládán marketingem a reklamou. Představují mocenské tlaky, jež se už nepotřebují opírat o moc represivního státu. "Nejsme čísla, nejsme biometrické údaje, tak tedy nebuďme ani figurkami velkých hráčů na herním poli této doby," stojí na letáku, který byl v místnosti k dispozici.

Před domem na adrese Králodvorská 14 se shromáždily odhadem asi tři stovky převážně mladých lidí, kteří čekali, až se dveře otevřou. Po zpožděném začátku se nahrnuli dovnitř, prohlíželi si tvář mladíka promítanou na stěnu a četli nápisy na skruži umístěné ve středu místnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Happening Ztohoven

"Vrátil jsem se z míst, odkud jsem spatřil sebe, a pochopil, že jde především o nás! My všichni jsme společnost, my všichni vytváříme systém a hlídáme se navzájem. Všichni se podílíme na strachu, který nás drží na uzdě," stálo na letácích a na skruži v češtině i v jiných jazycích. Před výklenkem s barem, kde se čepovalo do kelímků pivo, se lidé mačkali nejvíc.

"Skrze staré, ale i nové technologie a procedury o sobě dobrovolně poskytujeme čím dál tím více informací, které mohou být a jsou jednoduše registrovány, vyhodnocovány, propojovány a využívány bez našeho vědomí. Žijeme v době, kdy vzniká čím dál více registrů, kartoték, statistik pravděpodobnosti našeho chování, výpisů hovorů, bankovních účtů, popisů zdravotního stavu či monitorování v prostoru. Vznikají nové - mnohdy virtuální - časoprostory s pamětí našich tváří, nálad, přání, našich známých - našeho všeho! Kdy jindy než v této době nesmíme zapomenout na to, čemu nás učí minulost: že vše, co je zneužitelné, zneužito bude," píše skupina.

Umělecká skupina Ztohoven se v červnu 2007 nabourala do vysílání pořadu České televize Panorama, na televizní kamery přenášející on-line záběry z přírody. Do éteru pustila záznam atomového výbuchu. Její členové chtěli svým projevem narušit veřejný a mediální prostor a upozornit na to, že mediální obraz světa nemusí být pravým zrcadlem toho reálného.

Se svým dílem Mediální realita se Ztohoven stali v prosinci 2007 prvním vítězem soutěže NG 333, kterou vyhlašuje Národní galerie. V srpnu 2007 policie obvinila sedm členů skupiny z trestného činu šíření poplašné zprávy. Odvolací soud nakonec čin vyhodnotil jako pouhý přestupek. Správní řízení se přesunulo z trutnovského městského úřadu do Vrchlabí; tady úředníci ze spisu nezjistili, že by o přestupek šlo, a Ztohoven nedostali žádný trest.

Člen skupiny výtvarník David Brudňák, působící pod pseudonymem Roman Týc, v listopadu přidělal na pamětní desku na Kaňkově paláci na Národní třídě v Praze, která připomíná události 17. listopadu 1989, plastiky s hajlujícíma rukama a s pěstmi se vztyčenými prostředníky. Celé dílo pak nazval Není co slavit. Policie případ vyšetřovala jako možnou propagaci nacismu, ale nakonec v něm neshledala žádné protiprávní jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám