Hlavní obsah

Obě Koreje se hádaly na půdě OSN

New York

Rada bezpečnosti OSN se v noci na úterý zabývala rostoucím napětím na Korejském poloostrově, které vyvolalo potopení jihokorejské fregaty Čchonan. Soul tvrdí, že ji zasáhlo severokorejské torpédo, Pchjongjang to odmítá. Každá ze stran předložila svou verzi. Jednání vyústilo pouze ve výzvu, aby se obě strany zdržely akcí zvyšujících napětí, Rusko a Čína dosud nezaujaly postoj ke konfliktu.

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Vytažená záď potopené korejské lodi Čchonan

Článek

„Rada bezpečnosti jasně vyzvala strany aby se zdržely činů, které by mohly eskalovat napětí v oblasti,“ stojí v prohlášení organizace. Představitelé OSN dali najevo „obavy ze situace" a zdůraznili, že jsou třeba další jednání.

Jižní Korea přišla s powerpointovou prezentací, která ukazovala, že byla fregata Čchonan potopena, což si vyžádalo životy 46 námořníků. Podle vlastního šetření loď potopilo torpédo severokorejské výroby, které vypálila miniaturní severokorejská ponorka.

„Doufáme, že na základě těchto skutečností Rada bezpečnosti nastolí dočasná odpovídající opatření proti Severní Koreji,“ řekl jihokorejský zástupce.

Severní Korea se hájila: „Jsme jen obětí, rádi bychom zde objasnili svůj postoj a své obavy,“ řekl severokorejský zástupce. Severní Korea opět požádala, aby mohla navštívit místo, kde byla fregata potopena a odmítla námitky Soulu, že je to pokrytecké. Podle KLDR je možné, že potopení Soul zinscenoval sám.

Japonsko se podstavilo za Jižní Koreu s tím, že důkazy o potopení jsou jasné, a je málo důvodů proč podporovat KLDR.

Žádná rezoluce se však zatím nepřipravuje. Rusko a Čína nezaujaly žádné stanovisko k případu. Ruští experti zkoumají trosky fregaty a pokoušejí se ověřit výsledky jihokorejského šetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám