Hlavní obsah

Nové etnické násilí v Kyrgyzstánu má 37 obětí

Novinky,
Oš/Taškent
Aktualizováno

Na 37 vzrostl podle poslední bilance počet obětí pátečních násilností ve městě Oš na jihu Kyrgyzstánu. Zraněno bylo 532 osob, uvedla ČTK. Podle vojenských velitelů je situace pod kontrolou, ale očití svědkové hlásí nové násilnosti. Experti se přiklánějí k nutnosti vojenské intervence zvenčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kyrgyzstán zasáhly další nepokoje, desítky mrtvýchVideo: Reuters

 
Článek

Do nepokojů se zapojilo několik tisíc lidí, uvedla DPA. Opět se střetli mladí etničtí Kyrgyzové s Uzbeky a pak společně s bezpečnostními silami, které použily i tanky a vrtulníky, aby dostaly situaci pod kontrolu. Zapáleno bylo několik desítek budov. Hořely nejen obchody, ale také kulturní památky. Ve městě je vyhlášen výjimečný stav a platí noční zákaz vycházení.

Foto: Alexei Osokin, Reuters

Hořící dům v Kyrgystánu

Počet obětí narůstá, protože několik desítek lidí bylo do nemocnic převezeno ve velmi těžkém stavu. Celkový počet mrtvých může být podle kyrgyzských médií ještě mnohem vyšší, protože etničtí Uzbekové mají ve zvyku pohřbívat mrtvé okamžitě, ještě v den úmrtí před setměním, píše ČTK.

Oš patří k místům, kde má velkou podporu sesazený prezident Kurmanbek Bakijev. Ten po převratu chvíli odolával na jihu, než dal přednost exilu v Bělorusku.

Foto: Alexei Osokin, Reuters

Pořádkové síly nasadily obrněné transportéry.

Přibližuje se nutnost intervence

Podle kyrgyzských a ruských analytiků je situace v Kyrgyzstánu zralá pro vojenský zásah zvenčí. Kyrgyzský politolog Mars Sarijev řekl, že silně roste pravděpodobnost zásahu sil Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), vojenského svazku sdružujícího Rusko s šesti státy bývalého SSSR.

Podle komentátora Toktogula Kakčekejeva prozatímní vláda ztrácí kontrolu nad situací a blíží se okamžik, kdy bude muset požádat o vojenskou pomoc. Ruský prezident Dmitrij Medveděv ale ve čtvrtek možnost vyslání mírového kontingentu ODKB do Kyrgyzstánu "prozatím" vyloučil.

Rusko a sousedé násilí odsoudili

Pod vlivem pátečních násilností v Oši přijali účastníci taškentského summitu Organizace zemí šanghajské spolupráce (SCO) prohlášení k situaci v Kyrgyzstánu. Dokument vyzývá k co nejrychlejší stabilizaci země a k všestranné podpoře Kyrgyzstánu v nynější složité etapě jeho vývoje.

Obecné formulace naznačují rozdílný názor Ruska a středoasijských sousedů Kyrgyzstánu na charakter změn v této zemi. Zatímco Uzbekistán, Kazachstán a Tádžikistán se obávají rozšíření demokraticky orientovaných reforem do svých zemí, Rusko, které má v Kyrgyzstánu - stejně jako USA - vojenskou základnu, popřevratový vývoj spíš vítá. Většina členů kyrgyzské prozatímní vlády v čele s premiérkou Rozou Otunbajevovovu neskrývá proruské sympatie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám