Hlavní obsah

Budoucí koalice se shodla na školném, strop je 10 000 za semestr

Právo, Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Školné na vysokých školách bude zavedeno. Kdy k tomu dojde a v jaké výši prý ale zatím není jasné. Na zavedení se v úterý shodly vyjednávací týmy ODS, TOP 09 s VV. Potvrdili to experti ODS Walter Bartoš a VV Josef Dobeš.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Prozatím je důležité, že jsme se shodli, že má být,“ odpověděl Bartoš na otázku, v jaké výši by mohlo být. Dobeš byl sdílnější a připustil, že horní hranice by se mohla pohybovat kolem deseti tisíc korun za semestr.

„Mělo by jít o sociálně citlivé školné s doprovodnými půjčkami pro studenty“, dodal Dobeš. Podle něj by nemělo jít o jednotné školné stejné pro všechny školy, ale stát by měl jeho výši ovlivňovat určitým koeficientem podle strategických oborů, které chce podporovat. Dobeš zdůraznil, že partneři prý sociální prvek školného respektují.

„Výši nechci říkat, ale je na tom shoda,“ poznamenal Bartoš k výši školného. Prozradit ani nechtěl, zda by ho studenti měli platit už v průběhu studií, anebo po ukončení školy.

Proti školnému vznikla již skupina na facebooku

Již několik dní na Facebooku rostou protesty mladých lidí, kterým plánované placení školného vadí. Protestní skupina "Nechceme školné na veřejných vysokých školách" vznikla teprve minulý týden v úterý a už má na tisíce fanoušků. [celá zpráva]

Založil ji loňský vůdce studentských protestů proti státním maturitám Adam Cyprich. Studenti na Facebooku tvrdí, že platby jsou jen převedením státního dluhu na mladé a znemožní jim přístup na VŠ.

O osudu státních maturit rozhodne generální zkouška

Vyjednavači o vládě se podle Bartoše shodli také na státních maturitách. V říjnu by prý měla proběhnout generální zkouška a pokud se prokáží závažné problémy, nastoupilo by další jednání o případném odložení státních maturit. „Generální zkouška proběhne a poté se rozhodneme, co bude dál,“ poznamenal Bartoš.

Oba potvrdili, že experti se rovněž shodli na tom, že učitelé by měli být lépe ohodnoceni, ale mechanismy teprve budou probírat dál. „Platy mají být prioritou a mají se zvýšit,“ okomentoval výsledek Bartoš.

Anketa

Vadí vám zavedení školného na VŠ?
Ano
67 %
Ne
33 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38140 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám