Hlavní obsah

V Úštěku u Litoměřic se to jen hemží čerty

Novinky, Josef Hora

Pár kilometrů od Litoměřic leží městečko Úštěk, do kterého jsme se vypravili. Už při příjezdu do města potkáváme několik ohnivých vozů, které upozorňují na čerty. Na náměstí nás vítají hned dva rohatí, jeden s vidlemi a druhý s Káčou na zádech.

Článek

„Čert na náměstí je slavný, zdejší farář proti němu dlouho bojoval, prý je socha sprostá a na veřejné prostranství nepatří. Nakonec musel zasáhnout biskup, nevím, co se přesně dělo, ale můj pekelník na náměstí zůstal,“ říká ředitel největšího muzea čertů ve střední Evropě Jaroslav Stejný.

„Začalo to před třemi lety, kdy jsem vyřezal a zmechanizoval postavu čerta, jak vaří v kotli hříšnou ženu. Původně to tím mělo skončit, čerti se ale pomalu rozrůstali a nakonec jsme tady v Úštěku udělali celou expozici,“ vysvětluje Jaroslav Stejný.

Rohatí jsou ve věži

Čerty najdete nedaleko úštěckého náměstí v husitské Pikartské věži a nedalekých sklepích, kde jsou nádherné původní gotické sloupy. „Pikartská věž je podle slova pikart, což byl ve středověku hanlivý název pro husity, znamenal něco jako kacíř,“ říká Jaroslav Stejný.

Výstava je určená pro děti i dospělé, každý si užije své. „Snažím se prohlídky trochu oživit, takže provádíme v pořádném čertovském kožichu, ale na děti jsme hodní, aby neměly strach, někdy se to ale bez pláče neobejde,“ vysvětluje s rohy na hlavě a bičem v ruce při prohlídce čert Jaroslav Stejný.

Z jeho řezbářské dílny pochází většina vystavených čertů. K vidění jsou pekelníci v životní velikosti i malinkatí raraši, opilí i létající, zlí ďáblové z Rakouska, kteří prý jsou opravdu zlí a ne tak spravedliví, jako ti čeští. Raritou je vystavený čert z ostrova Bali nebo čerti z Mexika.

V červenci oslaví založení Pekla

„Máme tady unikátní čertovský betlém s desítkami pohyblivých čertů. Ten zhotovil jeden ze zdejších umělců a najdete ho v přízemí věže. V prvním patře je pak čertovská obrazová galerie. Ve sklepě najdete speciální čertovské hodiny, které měří pekelný čas, nebo přístroj na zjištění nevěry, toho se bojí nejvíc ženské,“ směje se Jaroslav Stejný.

V úštěckém muzeu čertů mají otevřeno od úterý do pátku od 9 do 17 hodin, o víkendu od 10 do 16 hodin a prohlídka začíná každou celou hodinu. Dospělí zaplatí padesát korun, děti třicet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám