Hlavní obsah

Rusové okradli oběť zříceného polského letadla, říká mluvčí vlády

Právo, ČTK, Pavol Minárik
Varšava
Aktualizováno

Tři příslušníci ruské protiteroristické skupiny OMON byli zadrženi kvůli podezření, že na místě dubnové katastrofy polského prezidentského letadla u Smolenska ukradli dokumenty a dvě kreditní karty jedné z obětí a vybrali z ní šest tisíc zlotých (asi 37 000 korun).

Foto: Reuters

Hasič u trupu tupolevu

Článek

Sumu vybrali dvě až tři hodiny po katastrofě. Oznámil to v neděli mluvčí polské vlády Pawel Graś v Rádiu ZET. Zároveň uvedl, že trojice zlodějů již byla zatčena a ve vězení čeká na soud.

Varšavská obvodní prokuratura, která od 14. května vede vyšetřování ve věci krádeže kreditních karet a okradení mrtvého Andrzeja Przewoźnika, v reakci na Graśovo prohlášení ale oznámila, že o zatknuté trojici z OMON zatím nic neví.

Vedení ruského ministerstva vnitra informaci obratem rázně popřelo a označilo ji za "cynickou a utrhačnou".

Zloději prý byli čtyři vojáci

Šéf úřadu vnitřních záležitostí ve Smolensku Nikolaj Turbovjec v neděli popřel, že by trojice příslušníků OMON po katastrofě muže okradla. Není tedy prý také pravdou, že by byli zadrženi a uvězněni.

Podle posledních informací mluvčí polské Agentury pro vnitřní bezpečnost Katarzyny Wróblewské "zloději byli čtyři vojáci ruských armádních jednotek zabezpečujících 10. dubna místo katastrofy polského prezidentského speciálu. Agentura v neděli obdržela informaci, že čtveřice vojáků je už zatčená a vyšetřovaná," dodala Wroblewská.

Przewoźnik byl jedním z 96 lidí, kteří 10. dubna zahynuli při pádu polského letadla letícího do Katyně na západě Ruska. Muž byl šéfem polské organizace pečující o válečné památníky a hroby.

Jeho kartu pachatelé údajně použili ke třem výběrům, z nichž první se uskutečnil hned v den havárie. Ke krádeži peněz měli použít bankomaty ve Smolensku. O podezřelé transakci ruské úřady informovala polská strana. Graś novinářům řekl, že zatčení tří vojáků OMON proběhlo "bleskovou rychlostí díky příkladné spolupráci policejních orgánů obou zemí".

Nejde prý o jediný případ

Podle polského tisku nešlo o jediný případ, kdy se na místě tragédie vládního letounu ztratila kreditní karta. Došlo prý k tomu i v případě náměstkyně ministra spravedlnosti Aleksandry Natalliové-Światové. Z jejího účtu ale žádné peníze odebrány nebyly.

Ruské ministerstvo vnitra v neděli informace o zatčení tří policistů rozhořčeně popřelo. V oficiálním prohlášení uvedlo, že nikdo z pracovníků smolenské služebny OMON nebyl v souvislosti s krádeží platební karty zadržen. Hlavním úkolem ruské policie bylo naopak střežit místo tragédie, zajistit tam pořádek a zabezpečit pomoc postiženým. Do místa pádu letadla se podle ministerstva nemohl dostat ani nikdo z kolemjdoucích.

Čtyři smolenští policisté za podíl na likvidaci následků havárie dostali polské státní vyznamenání, uvádí ministerstvo. "Obvinění, která byla vznesena na hlavu smolenských policistů, jsou i z tohoto důvodu cynická a utrhačná," uvádí se v oficiálním prohlášení ministerstva.

Podle zprávy ruské agentury ITAR-TASS bylo do prostoru havárie bezprostředně po pádu letadla povoláno 250 ruských policistů a tisíc dalších pracovníků ministerstva vnitra, včetně příslušníků jednotek OMON.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám