Hlavní obsah

Policie dopadla v Rakousku uprchlého podnikatele Romana Vaškůje

Právo, Radim Vaculík
Vídeň / Praha
Aktualizováno

Rakouští policisté zadrželi ve středu odpoledne v jednom bytě v centru Vídně uprchlého českého podnikatele Romana Vaškůje, který byl loni pravomocně odsouzen k 7,5 rokům vězení za daňové delikty s pohonnými hmotami.

Článek

„Ve středu ve 14 hodin v centru rakouské metropole zadrželi hledaného Vaškůje rakouští policisté ze speciálního útvaru cíleného pátrání, kterému se u nás říká lovci lebek. Spolupracovali s našimi policisty z obdobného útvaru. Hledaný byl neozbrojený a sám, takže zatýkání proběhlo bez problémů,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Doplnila, že Vaškůj se ve Vídni pohyboval dlouhodobě, ale střídal místa svého pobytu. Rakouská policie jej prý zatkla díky informacím českých kolegů a na základě dvou zatykačů, které na Vaškůje vydaly soudy v Přerově.

První z nich se týkal vydání hledaného k výkonu trestu za kauzu s pohonnými hmotami, druhý kauzy uplácení hlavní svědkyně domnělé korupční kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

V tomto případě byl Vaškůj v lednu zatím nepravomocně rovněž uznán vinným, ale další trest už kvůli předchozím 7,5 rokům vězení nedostal. Rozsudek si ale nevyslechl, protože loni v létě utekl do ciziny. Měl přitom 1. července nastoupit zmíněný trest.

Nyní je Vaškůj podle Kopecké v předběžné vazbě a rakouská justice bude rozhodovat o jeho předání do české věznice.

Reklama

Výběr článků

Načítám