Hlavní obsah

Akce BP na zastavení úniku ropy se mění ve frašku

Další pokus těžařské společnosti BP zastavit únik ropy z vrtu v Mexickém zálivu uvázl. Nepovedl se ani jeho začátek, tedy odříznout potrubí, na které má být nasazen obrácený trychtýř jímající ropu. Na dálku ovládaná pila se ve středu zakousla. Ropa v noci zasáhla ostrovy u pobřeží Alabamy a Mississippi, je také vzdálena jen kilometrů od Pensacoly, která je branou k Floridě.

Foto: Daniel Beltra/Greenpeace/Handout, Reuters

Ropná skvrna se dostala k ústí řeky Mississippi

Článek

Podle velitele americké pobřežní stráže Thada Allena se specialisté nyní snaží pilu vyprostit a pokus dokončit. „Otázkou není, uskutečníme-li druhý řez nebo ne. Otázkou je, jak přesný bude,“ řekl Allen

Společnost doufá, že na potrubí pak nasadí vyhřívaný zvon, na který bude napojeno potrubí, jímž by se měla většina unikající ropy odvádět do tankerů. Řez musí kvůli tomu být rovný a hladký

Experti ale varovali, že odříznutí může situaci zhoršit, pokud se nepodaří na rovný řez zvon správně nasadit. Z odříznutého potrubí bude navíc unikat o pětinu více ropy než současné tři milióny litrů. Množství už vzrostlo, z nedokončeného řezu uniká další ropa.

Jednou ale už nasazení trychtýře na vrt selhalo, protože se na něm usazovaly krystaly metanu. Tomu by mělo zabránit vyhřívání zvonu.

Nepovedlo se ani utěsnit vrt bahnem, protože se do vrtu nepodařilo pod tlakem vehnat dostačující množství.

Úplné zastavení úniku ropy může zajistit až vyhloubení dvou takzvaných "odlehčovacích vrtů". Ty se asi kilometr pod mořským dnem napojí na vadný vrt a zespoda ho zabetonují. Hloubení vrtů ale trvá zhruba tři měsíce a dokončeny nebudou dřív než počátkem srpna.

Znečištění se šíří

Do úterý bylo znečištěno na 250 kilometrů pobřeží Louisiany. Vítr ale v posledních dnech zahnal ropu severněji, takže nyní ohrožuje mnohem rozsáhlejší úsek amerického pobřeží. Podle meteorologů by ale změna větru nebo mořské proudy mohly zanést skvrnu na jižní pobřeží Floridy, na Kubu nebo k mexickým břehům.

V noci na středu se ropa začala vyplavovat na ostrov Dauphin u Alabamy. Úřady proto už v úterý začaly vyklízet tamní ústřicové sádky a zakázaly koupání v moři. Záchranáři se snaží zastavit ropu pomocí norných stěn, ale to se nastálo nedaří.

Rybář ve středu už viděl ropu také 15 kilometrů od Pensacoly. „Je nevyhnutelné, že ji uvidíme na plážích,“ řekl Keith Wilkins z okresu Escambia.

BP čeká vyšetřování

Akcie společnosti BP se dále propadly poté, co americký ministr spravedlnosti Eric Holder potvrdil, že se bude společnost vyšetřovat, zda neporušila zákon. Už v úterý akcie poklesly o 13 procent a ve středu na začátku obchodování o tři. Celkem od dubna propadly o 35 procent. Investoři tvrdí, že BP může přijít likvidace úniku a odstraňování jeho následků na pět miliard liber.

Panují také obavy, že společnost nevyplatí slíbenou dividendu v obvyklé celkové výši sedmi miliard liber, i když se firma se dušuje, že akcionáři si to neodnesou.

Reklama

Výběr článků

Načítám