Hlavní obsah

ČSSD vzdává sen o vládě a míří do opozičních lavic

Právo, Jiří Ovčáček

Sociální demokraté se smiřují s tím, že nemají valnou šanci stát se vládní stranou. S největší pravděpodobností proto zamíří ve Sněmovně do opozičních lavic. Fakt, že nemá ČSSD příliš naději obsadit ministerská křesla, potvrdil místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Foto: David W Cerny , Reuters

Sociální demokraté čekali lepší výsledek.

Článek

ČSSD o svém dalším osudu, tedy, zda zamíří do opozice, či se ještě pokusí o vládě vyjednávat, rozhodne oficiálně v pátek na jednání předsednictva. Vzhledem k tomu, že Věci veřejné zrušily středeční schůzku se soc. dem. a prezident Václav Klaus si na čtvrtek pozval na Hrad lídra ODS Petra Nečase, vládní vidiny se pro ČSSD s největší pravděpodobností rozplynuly.

Fakt, že ČSSD zamíří do opozice, připustil na dotaz Práva místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Poukázal na realitu, kdy jeho strana získala pouhých 22 procent a ODS, TOP 09 a VV dojednávají koalici. „Mandát nestačí na to, abychom se stali vládní stranou,“ řekl Zaorálek Právu. Doplnil, že patrně nezbývá nic jiného, než přejít do opozice. Navíc dodal, že s názorem seznámí své kolegy na pátečním jednání nejužšího vedení ČSSD.

Zvýší to prý šance v podzimních volbách

V soc. dem. se hovoří o tom, že přechod do opozice bude znamenat pro stranu zvýšení šancí v podzimních komunálních a senátních volbách. Podle Zaorálka to ale automaticky neplatí, protože lidé v těchto volbách volí především osobnosti, na což bude muset Lidový dům klást důraz.

Po odchodu ČSSD do opozice volal už v sobotu děčínský soc. dem. a nový poslanec Jaroslav Foldyna. Strana by se podle něj měla soustředit plně na práci v parlamentu. „Žádné dozorčí rady, žádné funkce,“ řekl Foldyna Právu. ČSSD by podle něj měla přinášet témata, především boj s korupcí a snažit se ochránit občany před dopady krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám