Hlavní obsah

Arizona bude hájit sporný imigrační zákon proti Obamovi i u soudu

Novinky,
Washington

Arizonská guvernérka Jan Brewerová se ve čtvrtek setká s americkým prezidentem Barackem Obamou. Bude před ním hájit kontroverzní a velmi tvrdý imigrační zákon, který v Arizoně zavedli. Zákon nyní míní posoudit americké ministerstvo spravedlnosti. Pokud jej bude chtít zrušit, guvernérka se chce bránit u soudu, uvedla ve středu CNN.

Článek

„Potkáme se u soudu,“ odpověděla guvernérka Brewerová CNN, když se jí zeptali, co by udělala, kdyby ministerstvo spravedlnosti požadovalo změnu zákona. „Mám hodně dobrých podkladů, abych vyhrála.“

Proti zákonu se postavila Americká unie občanských svobod. Ministr spravedlnosti Eric Holder se už setkal s delegací policejních šéfů z Arizony, aby s nimi probral uplatňování zákona, zda se proti němu federální vláda postaví.

Obama už označil zákon, zavedený v dubnu, za chybný. Zákon umožňuje policistům kontrolovat u všech lidí vyšetřovaných kvůli zločinu, zda jsou v USA legálně, pokud o tom pochybují. Odpůrci včetně Holdera varují, že může být uplatňován rasisticky.

To guvernérka odmítá: „Nezáleží na tom, jestli je to Hispánec nebo Nor. Když ale nebudete mít důkaz o občanství a policista má oprávněné podezření, měl by mít možnost se zeptat a ověřit si občanství. Myslím si, že tohle říkají federální zákony. A tohle říká i zákon v Arizoně.

Brewerová dokonce zákon nemíní zrušit ani v případě, že by Obamova vláda výrazně zvýšila počet amerických vojáků na mexické hranici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám