Hlavní obsah

Izrael propustí aktivisty zadržené po útoku na flotilu šesti lodí

Izrael se rozhodl propustit všechny aktivisty, které zadržel po pondělním útoku proti flotile šesti zahraničních plavidel s humanitární pomocí pro palestinské pásmo Gazy. Podle izraelské vlády propustí i ty, kterým původně hrozil trestním stíháním za údajný útok na jeho vojáky.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara vezoucí aktivisty a materiál pro Gazu

Článek

"Bylo rozhodnuto, že zadržení budou neprodleně deportováni," uvedl mluvčí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v psaném prohlášení.

Vláda se rozhodla za sílícího mezinárodního protestu proti izraelskému útoku na flotilu zahraničních plavidel, při němž v pondělí zahynulo devět lidí. Hodlá propustit všech 680 zajatých aktivistů, někteří byli deportováni již dříve.

Mezi zajatými jsou převážně Turci, jsou tam také Izraelci a Palestinci a mnoho Evropanů, například Švédové, Němci, Irové a Britové. V rukou bezpečnostních sil byli i čtyři čeští novináři; jeden z nich byl již deportován zpět do Česka, zbylí tři novináři zůstali podle českého konzula v Izraeli v tamější věznici.

Izraelský bezpečnostní kabinet v úterý v prohlášení vyjádřil lítost na devíti zmařenými životy, ale incident nazval aktem obrany před provokačním násilím a obvinil aktivisty, že zaútočili na vojáky.

Izrael potvrdil, že bude pokračovat v námořní blokádě pásma Gazy, které je součástí všeobecného embarga na hraniční přechody.

"Kabinet se rozhodl, že omezení provozu lodí do Gazy, kterou ovládá teroristická skupina Hamás, je jasným aktem sebeobrany," uvádí prohlášení. Plnou odpovědnost za incident klade na ty, "kdo podnikli násilné akce, jež citelně ohrozily životy izraelských vojáků".

Izrael bude nadále hájit svoje občany před teroristickou základnou Hamasu, uvádí se v prohlášení s poukazem na Gazu.

Izraelským incidentem se zabývá mimořádné jednání velvyslanců členských zemí Ligy arabských států v Káhiře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám