Hlavní obsah

Chlamydie mohou vést až k sebevraždě

Novinky, Karolina Zarzycká

Chlamydiovou infekci odborníci stále důrazněji spojují s výskytem dalších možných onemocnění, které spolu zdánlivě nesouvisí. Může se jednat o nemoci cévního, urogenitálního, plicního, očního a nervového systému. Ze závěrů vyplývá, že mnoho postižených lidí fyzicky trpí nebo umírá. Mnohdy předčasně ukončí svůj život sebevraždou.

JAké jsou příznaky chlamydieVideo: Novinky

 
Článek

Chlamydie patří celosvětově mezi nejrozšířenější infekce přenášené sexuálním stykem. Ročně se touto infekcí nakazí devadesát miliónů lidí, ze statistiky vyplývá, že mezi nemocnými jsou nejčastěji mladí ve věku patnáct až třicet let.

Neléčené chlamydie se projeví po letech

U neléčeného infikovaného jedince bakterie v těle zůstává a následky se projeví často až po letech. Chlamydie se mohou podílet na vzniku mnohých onemocnění, jako jsou rakovina, leukémie, astma, roztroušená skleróza, Alzheimerova a Parkinsonova nemoc, cukrovka a v neposlední řadě rozsáhlé psychické problémy.

Jak tvrdí odborníci z občanského sdružení Chlamydie, již se dlouhodobě problematikou tohoto infekčního onemocnění zabývají, chlamydiové bakterie mohou být příčinou hlubokých depresí, jež v několika rodinách vedly až k sebevraždám. Bakterie jsou zároveň v podezření, že spouštějí únavový syndrom.

Chlamydie byly údajně prokázány také u všech lidí, kteří onemocněli roztroušenou sklerózou. I když nemoc nezpůsobují, velmi pravděpodobně se na jejím vzniku nějakým způsobem podílejí.

Průběh nemocí způsobených chlamydiemi se zhoršuje s přibývajícím věkem v důsledku dlouhodobého působení infekce na organismus. Dochází k oslabení imunitního systému zejména u starších lidí.

Chlamydie nastupují plíživě

Nástup onemocnění je u většiny lidí plíživý. První příznaky jako občasné pobolívání v zádech, hlavy, kloubů, výskyt alergie, častější neinfekční rýmy, občasné svědění kůže a podobně, vůbec nenasvědčuje tomu, že se jedná o infekční onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Akutní folikulární konjunktivitida způsobená infekcí chlamydie.

"Občasné názory, že při vysoké  promořenosti populace chlamydiemi se touto infekcí nakazí jen někteří lidé, jsou zavádějící a neprofesionální. Každý jedinec je biologická individualita se svým genetickým vybavením a potíže mohou nastat téměř u každého infikovaného," tvrdí Emil Bazala z občanského sdružení Chlamydie.

Dramatický nástup onemocnění u špatné imunity

Při oslabení imunity může být i v tomto případě nástup onemocnění velmi dramatický. "Proto je důležité, zejména u těžkých nemocí, zavčas diagnostikovat tohoto původce nemoci a zahájit cílenou intenzivní léčbu. Jinak může být prognóza léčby velmi nepříznivá. Z našeho sledování postižených rodin je zřejmé, že u lidí s velmi dobrou imunitou nedochází latentní infekce do akutního stavu," potvrdil Bazala laickou představu, že k razantnímu zhoršení chlamydické infekce dochází u pacientů se slabou imunitou.

Chlamydie mohou být příčinou vzniku alergií

Chronické latentní chlamydiové infekce vyvolávají mimo jiné škálu závažných  autoimunitních onemocnění. Ve svém důsledku alergizují organismus a u značné části  postižených lidí, především dětí  se může vyvinout alergická reakce na celou škálu podnětů - prach, pyl, slunce, lepek, mléčná bílkovina, ovoce.

Chlamydie se v pohlavním a močovém ústrojí projevují

* častějším močením

* pálením v močové trubici nebo v pochvě, případně výtoky z nich

* bolestí při pohlavním styku, případně i v pánvi

* silnější menstruací než obvykle nebo i krvácením mimo měsíčky

* horečkou, kterou někdy doprovází zimnice

* zduřením mízních uzlin v tříslech a později různými typy zánětů

* nebolestivým puchýřkem nebo vředem

Počátkem roku 2008 bylo v ČR založeno občanské sdružení lidí postižených chlamydiovými infekcemi Chlamydieos.cz, jež  poskytuje informace o našich praktických poznatcích vlivu latentní chlamydiové infekce na zdraví lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám