Hlavní obsah

Česká spořitelna a Komerční banka zdraží bankovní poplatky

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Česká spořitelna od 1. září výrazně změní sazebník poplatků. To se samozřejmě dotkne i výše cen některých služeb. Novinkám to v úterý potvrdila mluvčí finančního domu Kristýna Havligerová. Při výběru hotovosti na přepážce lidé například nově zaplatí lidé 50 korun místo dvaceti. Sazebník mění i Komerční banka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Měníme sazebník, snažíme se ho zpřehlednit. Některé poplatky zmizí, jiné naopak podraží,“ vysvětlila Havligerová.

Mezi dražší poplatky v České spořitelně bude patřit například cash back, tedy výběr hotovosti při platbě kartou u obchodníka, a to ze čtyř na šest korun. Dvojnásobně si klienti připlatí za vyrobení náhradní karty s původní dobou splatnosti v případě ztráty či odcizení. Cena za službu totiž vzroste ze sta na dvě stě korun a to u elektronické platební karty, u emobosovaných se nic nemění.

Podraží například poplatek za platební příkaz podaný za sběrný box a to z osmi na 15 korun.

Kromě zdražování některé poplatky zcela zmizí. Banka tak například ruší poplatek za vklad na vlastní účet na pobočce či snižuje poplatek za zrychlený jednorázový příkaz k úhradě na pobočce. Od září také zmizí poplatek za účetní položku u hotovostních operací, což mimo jiné znamená, že vklad na vlastní účet na pobočce bude zcela zdarma (dosud osm korun).

Právě platba za vklad na vlastní účet vyhrála anketu o nejabsurdnější bankovní poplatek. Tu každoročně pořádá server www.bankovnipoplatky.com, Novinky ji mediálně podporují. [celá zpráva]

Poštovní spořitelna sazebník již měnila

Například konkurenční Poštovní spořitelna sazebník měnila již v dubnu, když představila nový osobní účet Era. „Sazebník máme pásmový, je výrazně přehlednější. Některé poplatky se mohly zvýšit, ale některé se naopak snížily,“ popsala mluvčí banky Denisa Salátková.

Sazebník mění i Komerční banka a to od začátku července. I ona některé poplatky zdraží. „Nově budou zpoplatněny papírové výpisy z účtů ke spotřebitelským a podnikatelským úvěrům. Elektronické měsíční výpisy zůstávají zdarma,“ sdělila mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Dále podraží zasílání upomínek o vzniku nepovoleného debetu pro všechny segmenty z 20 Kč na 50 Kč. Sjednocen bude poplatek za vydání duplikátu karty na 200 korun (dříve se poplatek pohyboval od 130 do 500 korun podle druhu karty).

Naopak některé poplatky zlevní. „Snížen bude poplatek za spravování Profi úvěru v případě smluvně sjednané výše úvěru do 100 tis. Kč. Nová výše poplatku je 200 Kč měsíčně oproti původním 300 Kč měsíčně,“ dodala Klucová.

Poplatky jsou zdrojem příjmů

Bankovní poplatky patří mezi významné příjmy tuzemských finančních domů. Jen v loňském roce zaplatili Češi na poplatcích 36,4 miliardy korun. Meziročně to bylo o 300 miliónů více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám