Hlavní obsah

Jak vybrat stylový a zároveň praktický jídelní stůl

Novinky, Kristýna Křížová

Vybrat správný jídelní stůl do různých interiérů je často oříškem. Minimalistický skleněný stůl se nehodí do rustikálně zařízené jídelny a příliš velký nebo rozměrný stůl nesprávné výšky dovede také dojem z interiéru kuchyně pokazit. Máme pro vás tipy na to, jak vybrat ten správný a jaké praktické i estetické parametry zohlednit při výběru.

Článek

Do rustikálního interiéru, interiéru zařízeného v country nebo antik stylu volte stůl z masivu. Skvěle do něj zapadnou robustnější stoly. Dovolit si můžete i zdobené nohy stolu.

V kurzu jsou hlavně jednoduché dřevěné stoly, které dávají vyniknout struktuře dřeva. Na takové už nemusíte dávat ubrus. Důležité je však zvolit ty z tvrdšího dřeva, měkké smrkové a borovicové dřevo se pro tento typ stolu nehodí.

Do interiéru v retro stylu se snažte vybírat takový stůl, který bude dobově odpovídat. Také barvy volte podle tónů, které v daném období převládaly.

Pro venkovní prostředí zvolte stůl z odolného teaku nebo z dřeviny merbau, kterému nebudou škodit změny počasí.

Minimalistickému interiéru a interiéru v hi-tech stylu bude zase slušet jednoduchý stůl s prvky skla či kovu. Počítejte ale s tím, že v kuchyni bude působit chladným dojmem.

Do jídelny v mladistvém pop-artovém stylu si můžete dovolit koupit kousek z plastu v živých umělohmotných barvách. Dobře bude ale také vypadat i stůl z lesklých materiálů.

Bytu v urban stylu (městském stylu) nejlépe prospěje rozkládací stůl, který ušetří místo, kterého obvykle není nazbyt.

Do středu stolu má každý sedící dosáhnout

Minimální šířka místa u stolu pro jednu osobu by měla být cca 50 cm, pohodlnější ale bude, když zvolíte 60 cm a více. Je vhodné vybírat délku individuálně také podle rozložení loktů uživatelů.

Stůl by měl mít takový rozměr, aby do jeho středu každá sedící osoba dosáhla a podala si slánku nebo cukřenku. Hloubka stolu do středu by tedy měla být cca 70 až 85 cm. Pokud ale volíte dominantní stůl velkých rozměrů, není třeba tento rozměr dodržovat.

Čtvercový stůl pro dva strávníky by měl mít rozměry přibližně 80 x 80 cm. Ideální rozměr obdélníkového stolu pro dvě osoby je cca 50 x 160 cm.

Větší stoly pro více osob by měly mít velikost násobků těchto doporučených ideálních rozměrů.

Kruhový stůl se hodí do prostorných čtvercových jídelen

Pro kruhové stoly platí, že průměr cca 100 cm se hodí cca pro 3 až 4 osoby, za další dvě osoby je třeba vždy připočíst cca 25 cm. Pro své velké rozměry se kruhový stůl hodí zejména do velkých jídelen čtvercového půdorysu.

Deska jídelního stolu by měla být cca 25 až 30 cm nad sedákem židle a současně asi 75 až 80 cm nad zemí. Berte v úvahu i tzv. lub stolu (jde o rám stolu pod vrchní stolovou deskou), který by měl začínat asi 70 cm nad zemí.

Klasické rozměry jídelního stolu jsou pro čtyři osoby nedostačující

Klasický rozměr stolu 80 x 120 cm, který je typickou velkostí jídelních stolů nevyhovuje pohodlnému stolování pro 4 osoby a je lepší zvolit větší velikost nebo jej užívat pro dvě či tři osoby. Obecně platí, že čím větší jídelní stůl si můžete prostorově dovolit, tím lépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám