Hlavní obsah

Zemřel herec Dennis Hopper

Ve věku 74 let v sobotu ráno zemřel americký herec Dennis Hopper. Trpěl rakovinou. Zemřel ve svém domě v kalifornském Venice obklopen rodinou a přáteli.

Foto: Mike Blake/files, Reuters

Dennis Hopper

Článek

Média už počátkem roku uváděla, že Hopper má metastáze v kostech a loučí se s přáteli. Rakovinu prostaty mu diagnostikovali loni. Prognózy kvůli pozdnímu nálezu nádoru nebyly slibné.

Hoppera proslavily především role ve filmech Bezstarostná jízda, Modrý samet a Nebezpečná rychlost. Za scénář k prvnímu jmenovanému snímku byl v roce 1970 společně s Peterem Fondou a Terrym Southernem nominován na Oscara. Novinář Peter Biskind napsal, že v té době bral Hopper tři gramy kokainu denně, k tomu pil množství piv a koktejlů Cuba Libre a kouřil marihuanu.

V Americe byla nedávno uvedena televizní show Crash založená na stejnojmenném filmu z roku 2006, v němž Hopper hrál pomateného magnáta hudebního průmyslu.

Kromě herectví se Hopper v roce 1983 zúčastnil umělecké performance v Houstonu, při níž sehrál pokus o sebevraždu dynamitem, a také se skupinou Gorillaz nahrál skladbu Fire Coming Out of the Monkey's Head. Když mu loni v září diagnostikovali rakovinu, právě se chystal na vernisáž svých fotografií v Austrálii, kterou musel zrušit. V poslední době dokončoval fotografickou knihu.

Reklama

Výběr článků

Načítám