Hlavní obsah

Maďarský parlament schválil zákon o dvojím občanství

Právo, ivi
Budapešť
Aktualizováno

Maďarský parlament ve středu schválil zákon o udělení dvojího občanství pro Maďary žijící v sousedních zemích. Pro zákon hlasovalo 344 poslanců z 386členného Národního shromáždění.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Nastávající maďarský premiér Viktor Orbán před poslanci Národního shromáždění

Článek

Slovenská vláda v reakci na maďarský zákon o dvojím občanství schválila ve středu novelu zákona o státním občanství, na jehož základě občan automaticky ztratí slovenské občanství, když dobrovolně požádá a získá občanství jiného státu. Ztráta občanství se nevztahuje na nabytí jiného občanství uzavřením sňatku.

Skutečnost, že získal občanství jiného státu, musí občan neprodleně oznámit úřadům. Pokud tak neučiní, může dostat pokutu až do výše 3319 eur (přes 85 tisíc Kč). Zároveň mu zanikne pracovní poměr, pokud vykonává povolání, při němž je nutné státní občanství Slovenské republiky.

Fico: vrací se hnědý mor

O novele začne ještě ve středu jednat slovenský parlament. Ten už v úterý přijal usnesení hodnotící krok Maďarska jako neakceptovatelný, jelikož se dotýká Slováků a s nimi zákon předem nikdo nekonzultoval. Parlament rovněž varoval před zpochybňováním poválečného uspořádání Evropy a Trianonské smlouvy z roku 1920.

Premiér Robert Fico označil dění v Maďarsku za nebezpečné pro Slovensko. „Jsme ve sporu se státem, do něhož se plazivě vrací revizionismus a hnědý mor,“ uvedl Fico před poslanci. Příštího maďarského premiéra Viktora Orbána opětovně vyzval k dialogu. Maďarský zákon podobně jako Fico kritizují i další političtí představitelé.

Zákon bude uplatňován od Nového roku

Návrh zákona o dvojím občanství v maďarském parlamentu předložila strana FIDESZ Viktora Orbána, která suverénním způsobem zvítězila v dubnových parlamentních volbách.

Zákon má vstoupit v platnost 20. srpna, na den sv. Štěpána, který je maďarským státním svátkem. Uplatňovat se ale bude až od prvního ledna 2011.

Maďarské občanství se nebude udělovat hromadně, ale pouze na základě individuálních žádostí. Stačí, když žadatel prokáže maďarský původ a znalost maďarštiny. Trvalý pobyt na území Maďarska nebude podmínkou k udělení maďarského občanství. Neprošel návrh extrémně nacionalistické strany Jobbik, která navrhovala udělit novým občanům volební právo.

Klaus vyjádřil Slovensku solidaritu

Prezident Václav Klaus ve středu na Pražském hradě přijal slovenského velvyslance Petera Brňa, aby se informoval o situaci, kterou vyvolal nový maďarský zákon usnadňující Maďarům v cizině zisk maďarského občanství.

Klaus na úvod schůzky řekl, že chce Slovensku vyjádřit solidaritu. Poznamenal také, že k narychlo svolanému setkání je mnoho důvodů, uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám