Hlavní obsah

Na 30 tisíc virtuálních demonstrantů vyzvalo Paroubka k odchodu

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U virtuální Prašné brány v Praze se v úterý ve 14:00 uskutečnil virtuální protest proti politice ČSSD a zejména jejímu lídrovi Jiřímu Paroubkovi za účasti téměř 30 tisíc virtuálních demonstrantů. S neobvykle emotivním projevem vystoupil i virtuální Petr Nečas, lídr ODS, která celou akci uspořádala.

Virtuální demonstrace ODS proti Jiřímu Paroubkovi a ČSSDVideo: Novinky

 
Článek

Internetový protest proběhl na www.virtualnidemonstrace.cz. Animované postavy reprezentující nespokojené uživatele internetu s politikou ČSSD pod vedením Paroubka nesly nad hlavou rozličné transparenty a skandovaly protiparoubkovská hesla.

Reportér Václav Dobrák z pera karikaturisty Vladimíra Jiránka přímo z místa uváděl, že davy lidí si přinesly transparenty, které ostře kritizují Jiřího Paroubka. Podle něj se 99 procent shromážděných lidí obává vlády levice a státního bankrotu.

„Tato demonstrace dalece překonává i masové protesty proti Jiřímu Paroubkovi z evropských voleb,“ konstatoval mimo jiné Dobrák a počet zúčastněných přirovnal k počtu fanoušků ledního hokeje, kteří na nedalekém Staroměstském náměstí sledovali přenos finálového utkání mistrovství světa.

Ojediněle i protesty proti ODS

Pod Prašnou bránou se objevila i skupinka příznivců ČSSD, nicméně se demonstrace obešla bez konfliktů a nedošlo k žádným střetům. Od této skupinky zaznívalo například „Paroubku vydrž, zůstaň stejný, jsi borec!“ nebo „Je čas skončit pane Nečasi, ať je lepší počasí!“.

Mezi zúčastněnými bylo údajně i několik lidí, kteří si přáli celkovou výměnu politiků, nad hlavami demonstrantů se nesl i transparent požadující odchod místopředsedy ODS Ivana Langera nebo pražského primátora Pavla Béma (oba ODS).

Nečas vyhecoval davy

S neobvykle emotivním projevem vystoupil také animovaný Nečas, který vyvolal bouřlivý potlesk a jásot, jaký zazněl v pondělí na Staroměstském náměstí po příjezdu mistrů světa v hokeji.

„Před 20 jsme odmítli komunismus a zvolili jsme svobodu. Teď opět stojíme na křižovatce. Paroubek nabízí změnu a naději, jejich změna je návrat k populistické neodpovědné politice. A naděje? Naděje znamená návrat vlivu komunistů po 20 letech a to přece nedopustíme. V této zemi se občané nenechají opít rohlíkem, nechtějí vidět Paroubka ani ve Strakově akademii, ani na Hradě,“ prohlásil mimo jiné Nečas.

Stupňujícím se tónem v hlase pak zdůrazňoval, že socialistické metody vedly k problémům nejen v Řecku, ale i Maďarsku, Portugalsku a ve Španělsku.

„Už bylo dost zadlužování našich dětí a vnuků, už to chceme zastavit, Jiří Paroubku, přestaňte už lhát, že se dluhy neplatí,“ burácel pak z pódia Nečas.

„Nejsme stranou pro bohaté, ale chceme pro lidi práci, proto podporujeme podnikatelský sektor. My jsme řadu lidí zklamali, odehnali, ale teď se musíme dát všichni dohromady. Vytvoříme vládu, která bude mít odvahu, energii, která zachrání ČR před bankrotem,“ uzavřel Nečas.

Protesty se budou dále šířit e-mailem

Z pomyslného studia TV Svoboda přenos moderoval další maskot volební kampaně ODS Marie Slušná.

Účastníci virtuální demonstrace se mohli registrovat do neděle na www.virtualnidemonstrace.cz, kde si mohli rovněž vytvořit svůj profil i vlastní transparent.

Podle občanských demokratů, kteří demonstraci pořádali, se jedná o ojedinělý projekt, jenž měl lidem ušetřit čas a energii s výrobou skutečných transparentů a organizováním protestů ve městech.

Nyní mohou demonstranti posílat obrázky se svými profilovými postavami a transparenty dále e-mailem.

Volební manažer ODS Ivan Langer uvedl, že k nápadu je inspirovalo rostoucí napětí ve volební kampani, kdy docházelo na mítincích ČSSD ke konfliktům. „Pokusy omezit svobodu slova, nás vedly k zamyšlení, jak umožnit svobodně vyjádřit názor bez obav z perzekuce tajnými policisty nebo verbální či jiné konfrontace,“ uvádí organizátoři protestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám