Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Petr Muk

Praha
Aktualizováno

Ve svých pětačtyřiceti letech zemřel populární český zpěvák Petr Muk. Podle některých informací spáchal sebevraždu. Novinkám jeho smrt potvrdili jeden z členů Mukovy kapely a také kamarád Oldřich Lichtenberg.

Zemřel zpěvák Petr MukVideo: ČTK

 
Článek

Jeho tělo bylo nalezeno v pondělí. Zemřel jen několik dnů po vydání nového alba V bludišti dnů, které kritika velmi dobře přijímá. [celá zpráva]

Muk se již několikrát léčil s depresemi.

„Informaci o smrti Petra jsem dostal dnes asi v devět hodin ráno. Bližší informace nemám, ale myslím si, že spekulovat o sebevraždě je předčasné,“ řekl Novinkám producent a blízký přítel Petra Muka Oldřich Lichtenberg.

„Ve středu jsme spolu byli na pivu a byl ve velmi dobré náladě. Sháněl jsem mu i lístky na nedělní koncert Kiss. Ty jsem mu předával v pátek a předpokládám, že na koncertě byl. Bude mi velmi chybět. Byl to skvělý umělec a můj blízký kamarád,“ uvedl Lichtenberg.

Podle informací Práva Muk v noci před smrtí koncert skutečně navštívil.

Záchranka již nemohla Mukovi pomoci

Mukovo úmrtí potvrdila i mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. "Ano, u tohoto muže jsme skutečně zasahovali, ale už jsme mu nemohli pomoci," uvedla pro ČTK. Podle ní příčina smrti není známa, věc bude vyšetřovat policie. "Žádné další informace nemůžeme poskytovat, rodina si to nepřeje," zdůraznila Ernestová.

Krátce před smrtí Muk Právu sdělil, že se chystá na koncert Billyho Idola, který se koná 27. června a navštívit chtěl také vystoupení skupiny Gossip.

Šokovaný Müller

Slovenský zpěvák Richard Müller přiznal Novinkám, že je ze smrti Muka v šoku. „Moc se mně to dotklo, protože to byl blízký člověk. Dotklo se mně, když nedávno zemřel Ronnie James Dio. Toho jsem osobně neznal a byl to starší pán. Petrovi bylo jen pětačtyřicet a byl to kamarád,“ řekl Müller, který se, stejně jako Muk, léčil s maniodepresivními stavy.

Petr Muk se narodil roku 1965 a vyrůstal v Jižních Čechách. V raném mládí zkoušel štěstí s punkovými skupinami, nicméně se proslavil úplně jiným stylem. Koncem osmdesátých let byly masově navštěvovány koncerty jeho synthi-popového Oceánu, který se vyznačoval na popové poměry velmi mystickými texty.Notoricky známým se stal jejich hit Ráchel, věrní fanoušci si možná vzpomenou i na songy Dávná zem, Čas, Prázdná ulice apod. Oceán v devadesátých letech vystřídal rovněž velice populární projekt Shalom. Prodal téměř 300 000 nosičů a jeho symbolem se stala píseň Až jednou. V roce 1997 Muk odchází na sólo dráhu a věnuje se již čistě středoproudému popu. Vydává desky jako Jizvy lásky, Dotyky snu a Osud ve dlaních a DVD Zrcadlo.Získává druhé místo v anketě popularity Český slavík Mattoni v letech 2002 a 2003, nicméně se mu už nedaří vrátit na úplný vrchol, přestože rádia si oblíbila coververze jako Zrcadlo či Bon Soir Mademoiselle Paris a Stín katedrál.V odborných cenách (Anděl) nedosahuje výraznějších úspěchů. Po roce 2000 vstupuje do světa muzikálů. Hraje v Rusalce, Golemovi, Johance z Arku a Galileovi, aby se nakonec rozhodl tuto oblast opustit a věnovat se alternativnější desce V bludišti dnů. Krátce po jejím vydání zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám