Hlavní obsah

V Indii se zřítil boeing, zemřelo 159 lidí

Dillí
Aktualizováno

Havárie letounu společnosti Air India Express, který v sobotu havaroval na jihu Indie při přistávacím manévru, si vyžádala 159 mrtvých. Letoun podle úřadů minul přistávací dráhu a rozlomil se. Podle aerolinky neštěstí přežilo sedm lidí.

Článek

Na palubě letounu typu Boeing 737-800 bylo 160 cestujících a šestičlenná posádka. Všichni cestující byli podle Air India indické národnosti. Stroj přilétal z Dubaje do města Mangalúru ve státě Karnátaka. Zřítil se do lesa a začal hořet. Různé místní zdroje hovoří o třech až pěti přeživších.

"Letoun se rozpadl na dvě části. Vyskočil jsem po pádu ven. Viděl jsem jít ven další dva lidi," řekl jeden ze zachráněných cestujících v nemocnici místní televizi TV9. Z místa neštěstí TV9 přinesla dramatické záběry zohavených těl, také ukázala jednoho záchranáře, jak nese mrtvé dítě.

Letoun se zřítil v asi 6:30 místního času (3:00 SELČ). Podle úřadů se jednalo o nehodu, jejíž příčiny se vyšetřují. Policie poznamenala, že v oblasti hustě prší, což ztěžuje i záchranné práce. Letiště v Mangalúru leží na kopci a podle odborníků není snadné na něm přistát.

Foto: Reuters

Následky leteckého neštěstí v indickém Mangalúru

Air India Express je výdělečnou soukromou dceřinou společností prodělečné státní indické společnosti Air India, poznamenala agentura Reuters. Air India Express vznikla před pěti lety a dosud prý neměla nehodu.

Jedná se podle Reuters o první velkou leteckou nehodu v Indii za posledních asi 10 let, během kterých vzniklo v zemi velké množství soukromých leteckých společností v reakci na zvýšenou poptávku středních vrstev.

Největší letecká neštěstí ve světě za poslední tři roky
1. ledna 2007 - Letoun nízkonákladové společnosti Adam Air se 102 osobami na palubě zmizel u indonéského ostrova Sulawesi, kde se zřítil do moře. Havárii nikdo nepřežil.
5. května 2007 - Letoun Boeingu 737-800 společnosti Kenya Airways se krátce po startu zřítil do pralesa v jihozápadním Kamerunu. Všech 114 lidí na palubě zahynulo.
17. července 2007 - Airbus A320 brazilské společnosti TAM havaroval při přistávacím manévru na letišti v Sao Paulu. Při zřejmě nejhorším leteckém neštěstí v dějinách Latinské Ameriky zahynulo všech 187 lidí na palubě a 12 lidí na zemi.
16. září 2007 - Při přistání na thajském ostrově Pchúket se zřítil letoun nízkonákladové společnosti One-Two-Go se 130 lidmi na palubě. Mezi 89 oběťmi bylo 55 cizinců, většinou Evropanů.
20. srpna 2008 - Na madridském letišti Barajas se letoun společnosti Spanair při startu zřítil z asi 50 metrové výšky, rozlomil se v půli a začal hořet. Obětí nejhoršího leteckého neštěstí ve Španělsku od roku 1983 se stalo 154 lidí, z 19 přeživších jedna osoba zemřela v nemocnici.
14. září 2008 - Letadlo ruské společnosti Aeroflot se zřítilo nedaleko města Perm na Urale, všech 88 lidí na palubě zahynulo. Mezi 82 cestujícími byly dvě desítky cizinců.
20. května 2009 - Při havárii vojenského transportního letounu Hercules, který se zřítil u města Madiun v provincii Východní Jáva, zahynulo 97 osob, včetně dvou lidí na zemi. Ze 110 osob na palubě jich přežilo 15.
15. července 2009 - Na severu Íránu se krátce po startu zřítil Tupolev-154 společnosti Caspian, letící na lince Teherán-Jerevan. Zemřelo všech 168 lidí na palubě.
1. června 2009 - Letadlo francouzských aerolinií s 228 lidmi na palubě letící z brazilského Ria de Janeiro do Paříže se zřítilo do Atlantiku. Nikdo nehodu nepřežil.
10. dubna 2010 - V západoruském Smolensku se v husté mlze zřítil vládní speciál, jímž cestovali nejvyšší političtí a vojenští představitelé Polska, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky, na pietní akt k 70. výročí katyňského masakru. Všech 96 osob na palubě zahynulo.
12. května 2010 - Letoun libyjských aerolinek se 104 lidmi na palubě, letící z jihoafrického Johannesburgu, se zřítil při pokusu o přistání u letiště v Tripolisu. Zahynulo 103 lidí, havárii přežil jen devítiletý chlapec Ruben z Nizozemska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám