Hlavní obsah

Na prohlídku kostelů ve Zlínském kraji se vydejte nejlépe s průvodcem

Právo, Martina Žáčková

Vzácná sochařská i malířská díla, zajímavé příběhy i nečekané historické souvislosti skrývají nejen hrady či zámky, ale i mnohé kostely a chrámy. Pokud se tam ale vypravíte, aniž si o nich předem něco přečtete, málokdy se na místě dozvíte víc – spíše můžete být rádi, když se vůbec mimo časy bohoslužeb do běžně nedostupných prostor dostanete.

Článek

Zlínský kraj teď zájemcům o tento typ památek vychází vstříc – v projektu Otevřené brány nabízí prohlídky vybraných kostelů a chrámů s průvodcem. Nezaplatíte za ně ani korunu.

Provázejí maminky i nezaměstnaní

Prvních devět vybraných kostelů a chrámů takto Zlínský kraj společně s olomouckým arcibiskupstvím, městy a s obcemi zpřístupnil poprvé loni.

Ohlas byl nečekaný, od 1. května do 30. září kostely navštívilo 50 tisíc lidí. Otevřené brány proto pokračují ve stejném termínu i letos. S tím rozdílem, že zpřístupněných kostelů je téměř dvakrát tolik – sedmnáct.

Otevřené brány jsou navíc zajímavé tím, že se podařilo spojit příjemné s užitečným. Jako průvodci totiž v kostelech působí takzvaně znevýhodnění uchazeči o práci – od studentů přes zdravotně postižené či maminky na mateřské dovolené až po důchodce. Celkem tak dostaly práci čtyři desítky lidí. Pro průvodcování jsou speciálně proškoleni, krajský úřad jim hradí mzdu.

Mezi zpřístupněnými kostely nechybějí ty nejznámější, třeba bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje ve Velehradě, označovaná za klenot moravského baroka, a bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně.

Na seznamu je ale i řada menších kostelíků, které patří ke skvostům, ale mimo časy bohoslužeb bývaly uzavřené a jejich architektonická hodnota zůstávala široké veřejnosti takřka utajena.

Kam a kdy

Velehrad, Svatý Hostýn, Kroměříž, Holešov, Chropyně, Rajnochovice, Střílky, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Zlín-Štípa, Zlín, Tečovice, Provodov, Vsetín, Velké Karlovice, Zašová.

Některé kostely mají pevnou návštěvní dobu, jiné je možné si prohlédnout po předchozím telefonickém objednání.

www.vychodni-morava.cz /otevrene-brany

Patří k nim například dřevěný kostel Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích, románský kostel sv. Jakuba Většího v Tečovicích s nástěnnými freskami ze 14. století nebo poutní chrám Narození Panny Marie ve Zlíně-Štípě – ani mnozí obyvatelé regionu netuší, že u počátků jeho stavby stál Albrecht z Valdštejna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám