Hlavní obsah

Oceány se oteplily více, než se odhadovalo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Světové oceány se v nedávných letech oteplily o trochu více, než uváděly odhady, z nichž vycházela poslední zpráva Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC). Vyplývá to ze studia dat nashromážděných za poslední dvě dekády, kterou provedli vědci z americké Národní oceánské a atmosferické správy v Seattlu.

Foto: Jamal Saidi , Reuters

Článek

Vědci posuzovali data nashromážděná od roku 1993 na hladině světových moří i pod ní do hloubky 700 metrů. Závěrem je, že se tyto svrchní vody mezi 1993 a 2008 oteplily více, než uváděly odhady, z nichž vyšel IPCC, a to v průměru o 0,16 stupně Celsia.

Od roku 2003 ale růst teplot mírně zpomalil. Vědci to nedokáží přesvědčivě vysvětlit. Jednou z příčin by mohlo být tání ledovců, uvedl britský list The Independent.

Ve světových oceánech se ukládá asi tisíc krát více tepla než v atmosféře. Teplejší vody mohou absorbovat méně oxidu uhličitého a navíc expandují, v důsledku čehož roste jejich hladina.

Také průměrná oceánská hloubka je až o pět desítek metrů menší, než se dosud uvádělo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám