Hlavní obsah

Jižní Korea obvinila KLDR z potopení lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Washington

Americký prezident Barack Obama ve středu označil potopení jihokorejské korvety Čchonan Severní Koreou za "akt agrese představující výzvu mezinárodnímu míru a bezpečnosti". Jeho jihokorejský protějšek I Mjong-bak oznámil krátce předtím přijetí energických diplomatických opatření proti KLDR. Oba reagovali na oznámení mezinárodní komise, že katastrofu vyvolalo severokorejské torpédo.

Článek

Podle závěrů komise, které byly ve středu zveřejněny v Soulu, existují "přesvědčivé důkazy pro závěr", že korvetu 26. března potopilo severokorejské torpédo. "Žádné jiné hodnověrné vysvětlení zjištěných faktů není," citovala agentura DPA z prohlášení.

Části torpéda vyloveného v místě potopení lodi se shodují s nevybuchlým severokorejským torpédem, nalezeným před několika lety na jihokorejském břehu, dodávají odborníci.

KLDR pohrozila protiopatřeními

Pchjongjang ale obvinění Soulu odmítl jako vymyšlená a pohrozil ostrými protiopatřeními včetně válečných, pokud by měl být stíhán sankcemi. "Závěry byly svévolně a podvodně nastrojeny skupinou zrádců s cílem jistých politických a vojenských cílů", citovala severokorejská agentura KCNA prohlášení Komise národní obrany.

Čína, která nejčastěji severokorejský režim podporuje, se k obvinění nevyjádřila. Náměstek čínského ministra zahraničí Cchuej Tchien-kchaj pouze charakterizoval potopení jako "nešťastné", a vyzval k zachování bezpečnosti na Korejském poloostrově.

Velká Británie odsoudila KLDR za "zjevné pohrdání mezinárodními závazky". Obamův mluvčí Robert Gibbs označil útok za další důkaz nepřijatelného chování Pchjongjangu a jeho pohrdání mezinárodním právem.

Prezident I Mjong-bak v reakci na závěry komise oznámil energické kroky, ale pouze mírové.

Již dříve jihokorejská média oznámila nalezení nezvratných důkazů o vině KLDR za zkázu hlídkové korvety. Patří mezi ně část pohonu torpéda s nápisem, nalezený na dne moře nedaleko místa výbuchu. Nápis prý je napsán severokorejským způsobem. Z potopení lodě je prý podezřelá severokorejská miniponorka o výtlaku 85 tun.

Reklama

Související články

U Koreje vyzvedli záď potopené fregaty

Jihokorejští specialisté vyzvedli za pomoci mohutného plovoucího jeřábu ve čtvrtek ráno záď potopené fregaty Čchonan. Chtějí zjistit, co bylo příčinou výbuchu,...

Výběr článků

Načítám