Hlavní obsah

Vězni jsou připraveni na odklízení škod po povodních

Právo, Miroslav Homola

Do krajů zasažených povodněmi mohou přijít na pomoc i vězni v mírnějším režimu. Uvedl to předseda Asociace Krajů Michal Hašek. O nabídce ze strany Vězeňské služby ČR informoval své kolegy hejtmany na středeční videokonferenci, při které hejtmani především ze zasažených oblastí povodněmi každodenně koordinují svoji činnost.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Článek

I když je na přesnější odhady ještě brzo, již nyní je jasné, že škody se pohybují řádově v miliardách korun. Evakuovány byly tisíce lidí a stovky objektů byly velkou vodou zasaženy. To jsou první konkrétní odhady následků nynějších povodní na kterých se shodli hejtmani zasažených oblastí,“ uvedl po středeční videokonferenci Michal Hašek. Ten při ranním jednání kolegy hejtmany také informoval o nabídce pomoci ze strany Vězeňské služby ČR.

„Vězeňská služba nabídla postiženým oblastem pomoc až sto odsouzených vězňů z mírnějších režimů včetně ostrahy a také potřebných pracovních pomůcek a dalšího zabezpečení například stravování. S hejtmany jsme se dohodli, že pokud bude tato nabídka využita, tak to bude především na následné odklízecí práce,“ uvedl Hašek.

Hejtman poděkoval za pomoc Praze

Nabídky pomoci přicházejí průběžně i z vodou nezasažených krajů. "Obdrželi nabídku od Hlavního města Prahy, která je kromě další techniky připravena poslat na Moravu až tisíc vysoušečů. A ty budou skutečně potřeba. Za takovou nabídku a především za operativnost Praze a osobně i jejímu primátorovi děkujeme," řekl Hašek.

Hejtmani se také dohodli, že je nutné, aby vedle nynější formy pomoci krajům byla jasně deklarována dohoda o celkovém objemu finančních prostředků, které budou uvolněny v následujících čtyřech letech na realizaci protipovodňových opatření.

„Tyto prostředky nesmí podléhat uvažovaným restrikcím, tedy škrtům státního rozpočtu. Součástí dohody by měly být i nezbytné legislativní úpravy urychlující budování protipovodňových opatření,“ uvedl Hašek.

Podle Libora Dostála, ředitele Povodí Moravy, existuje stále množství legislativních překážek, které brzdí i rozestavěné důležité protipovodňové stavby. U Olomouce se například stavba zastavila kvůli protestům sdružení Unie pro řeku Moravu. „Podobné překážky vyvolávají značné průtahy a podle současné legislativy jsme proti nim bezmocní,“ doplnil Dostál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám