Hlavní obsah

Evropa i euro čelí existenčnímu riziku, míní Merkelová

Novinky, Tomáš Holý

Poslední slova německé kancléřky Angely Merkelové zaburácela na evropských trzích. Merkelová totiž tvrdí, že Evropa čelí největší krizi za několik desetiletí. V obrovském nebezpečí je i jednotná měna euro.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Není to nic víc než záchrana evropské myšlenky. Je to náš historický úkol - padne-li euro, padne i Evropa,“ prohlásila kancléřka, protože žádala podporu zákonodárců záchrannému balíku ve výši 750 miliard eur. Zároveň varovala, že důsledky současných problémů budou nevyčíslitelné.

Nicméně její slova rozhodně již tak slabé euro nepodpořila. Měna se již v noci propadala na další minima vůči dolaru. Dalšímu oslabení pomohlo i to, že Německo v úterý večer zakázalo spekulativní obchody s akciemi německých bank a evropskými dluhopisy.

V posledních dnech totiž spekulanti sázeli na krátké pozice. To znamená, že obchodníci předpokládali další pokles určitých aktiv. Na propadu jejich cen pak vydělávali.

„Nyní jsou tyto obchody mimo hru a je tedy pravděpodobné, že budou hledat alternativu k akciovému trhu. Tím může být devizový trh a pokud se tak skutečně stane, můžeme se dočkat v dalších týdnech vysoké kolísavosti kurzů. V každém případě to znamená, že hráči na trzích stále čekají další zhoršování situace v Evropě a pád eura,“ komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Měny se propadají

Jednotná evropská měna na zprávy reaguje dalším oslabením. Nadále tak posouvá svá minima proti dolaru. Ve středu se euro obchodovalo za méně než 1,215 USD/EUR. To je více než čtyřleté dno. Kromě něj oslabují i regionální měny.

Například česká koruna se přiblížila vůči dolaru hranici 21 Kč, když se ve středu dopoledne obchodovala za 20,91 Kč/USD. Proti euru se dostala na 25,50 Kč/EUR.

Kromě otřesů na devizových trzích se potápí opět i akciové trhy po celém světě. Například japonská burza Nikkei zakončila středeční obchodování slabší o 0,54 procenta. Akciové trhy zahájily oslabení i v Evropě. Pražská burza byla před půl jedenáctou níže o 2,08 procenta, francouzský CAC 40 o 2,48 procenta a německý DAX o 1,79 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám