Hlavní obsah

Britští vojáci cvičící v Česku nabízí vrtulníky k pomoci při povodni

Praha

Britské vojenské jednotky, které se nyní v Česku účastní cvičení Létající nosorožec (Flying Rhino) 2010, nabídly své vrtulníky k pomoci při povodních, informoval v úterý poslance ministr obrany a vicepremiér Martin Barták. Návrh podle něj zatím nebyl přijat, vláda se ale podobné pomoci do budoucna nezříká. Situaci okolo povodní Praha také konzultuje s polskou a slovenskou vládou.

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Na snímku startuje britský vrtulník Westland Lynx na vojenském letišti v Náměšti nad Oslavou, kde pokračuje mezinárodní vojenské cvičení Flying Rhino 2010 - Létající nosorožec 2010.

Článek

S polským ministrem vnitra Jerzy Millerem by se měl Barták telefonicky spojit ještě dnes, Poláci čekají v příštích hodinách další komplikace na dolních tocích svých řek, které pramení na severní Moravě. Premiér Jan Fischer v pondělí telefonicky konzultoval povodňovou situaci s předsedy vlád Slovenska a Polska Robertem Ficem a Donaldem Tuskem.

Britští vojáci jsou v Česku od 3. května, kdy na základně v Náměšti nad Oslavou začalo společné cvičení předsunutých leteckých návodčích, kteří navádějí letouny na pozemní cíle. Účastní se 3000 osob, z toho 2000 ze zahraničí, kromě Británie také ze Slovenska, Litvy, Dánska a USA.

Ministr obrany dnes ve Sněmovně seznámil zákonodárce se situací okolo povodní, které nyní ohrožují obyvatele především severní Moravy, ale i dalších moravských krajů. Uvedl, že dnes ve 13:00 se z popudu ministryně životního prostředí Rút Bízkové sejde jí vedená Ústřední protipovodňová komise.

V noci srážky neustaly a v Moravskoslezském kraji dál prší, stojí ve zprávě Českého hydrologického ústavu. Intenzita srážek zesílila po půlnoci, kdy přesahovala pět litrů na metr čtvereční za hodinu. Nejvíc nyní prší na Jablunkovsku, a to šest až osm litrů za hodinu. Celkově v noci na severu Moravy napršelo 20 až 40 milimetrů vody na metr čtvereční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám