Hlavní obsah

Zaplavené Troubky evakuují, nikdo neví, kdy to skončí

Právo, Novinky, ČTK, mhr, bed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Troubky
Aktualizováno

Evakuace téměř dvoutisícové obce Troubky na Přerovsku, kterou v noci zaplavila voda z řeky Bečvy, nadále pokračuje. Podle starosty Radka Brázdy zatím není možné říct, kdy by měla skončit. Lidé, kteří ještě nebyli evakuováni, jsou ve vyšších patrech domů a neměli by být v ohrožení. Troubky jsou symbolem tragických záplav z roku 1997.

Troubky jsou z 90 procent pod vodouVideo: ČTK

 
Článek

Obec je v současné době z větší části zaplavená. "Na polích jsou tady obrovské laguny, ze kterých pořád přitéká voda a postupně natéká do obce," řekl Brázda. Vodou bylo zalito i celé prostranství kolem obecního úřadu, kde sídlí povodňový štáb. Suché zůstalo jen okolí restaurace Zavadilka a horní část Vlkošské ulice.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Troubky pod vodou.

Radnice obyvatele vyzvala k dobrovolné evakuaci po půlnoci. Kdy by měla evakuace skončit, zatím podle Brázdy není možné říct. "Záleží na tom, jak dlouho nám tady bude ještě Bečva stoupat," dodal starosta.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Hasiči a záchranáři v akci.

Autobusy v noci obyvatele Troubek převážely do sportovní haly v sousedním Tovačově a do školy v Oplocanech. V první fázi podle Brázdy lidé své domovy opouštět nechtěli. Policie v zaplavené obci zřídila hlídky.

V Troubkách dosahuje nyní voda na některých místech výšky až 1,3 metru a stále mírně stoupá. „Kulminace by měla nastat během dnešního odpoledne,“ řekl Právu po ranním zasedání Bezpečnostní rady Olomouckého kraje mluvčí hejtmanství Ivo Heger. Povodí Moravy očekává, že pokles hladiny bude jen velmi pozvolný, protože okolní krajina zadržuje velké množství vody.

V obci nyní působí především hasiči řídící záchranné práce a policisté hlídající opuštěné objekty. „Krajská bezpečnostní rada koordinuje pomoc občanům, pro které zajistí zásobování stravou. Armáda byla požádána o postavení velkých vytápěných stanů pro obyvatele i hasiče zasahující na místě,“ uvedl Heger.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Voda ničí desítky domů.

Někteří lidé začali vlastními auty opouštět vesnici již v noci na úterý po upozornění místního rozhlasu před hrozícími problémy. „Naložil jsem hned do auta manželku a obě děti a převezl jsem je do sportovní haly v Tovačově. Jak dlouho tady zůstaneme, zatím nevíme. Všichni netrpělivě čekáme, až to skončí,“ poznamenal Oldřich Datel, jehož dům byl několik hodin po odjezdu zaplaven. Popsal, že voda začala do Troubek pronikat kolem o půl čtvrté ráno průrvou o délce asi 250 metrů v opravené hrázi, prakticky na stejném místě jako při katastrofálních záplavách v roce 1997. Noční boj hasičů o utěsnění průrvy byl marný.

Živel v Troubkách v roce 1997 zabil devět jejích obyvatel a srovnal se zemí více než polovinu domů. Zbourat se nakonec muselo 335 stavení a o střechu nad hlavou přišla polovina obyvatel. Škody se vyšplhaly na 700 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám