Hlavní obsah

Euro je na kolenou, strach z dluhů ho srazil na čtyřleté dno

Novinky, Tomáš Holý

Trápení jednotné evropské měny stále nekončí. V pondělí ráno se kurz eura propadl vůči dolaru na čtyřletá minima. Podle agentury Reuters měnu nadále sráží opět obavy z dluhů v Evropě, navíc investoři se také bojí nižšího ekonomického růstu v eurozóně kvůli přísným fiskálním opatřením.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Článek

Euro se propadá již několik měsíců. Aktuálně se jeho kurz dostal až na 1,2234 USD/EUR. To je nejhorší výsledek od dubna 2006. Měna vůči dolaru propadla jen tento měsíc o sedm procent, za poslední rok pak více než o 14 procent.

„Euro se propadá navzdory masivnímu záchrannému plánu. Lidé nemají tušení, jak se dostat z této situace,“ citovala agentura Reuters obchodníka Minoru Shioriho ze společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Dodal, že panují velké obavy nad budoucím hospodářským růstem eurozóny.

Eurozóna se dostala do problémů kvůli dluhům Řecka. Vysoké zadlužení trápí i další země, například Portugalsko či Španělsko tak již hledalo úspory v rozpočtech. [celá zpráva]

Klid na trzích zatím nepřineslo ani oznámení o obří finanční pomoci. Eurozóna a Mezinárodní měnový fond přislíbily vynaložit až 750 miliard eur v případě, že dluhová past se z Řecka přesune na další země. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám