Hlavní obsah

Fico hrozí, že odebere slovenským Maďarům občanství, přijmou-li maďarské

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico ve středu naznačil, že pokud by Maďaři na Slovensku přijali maďarské občanství, mohli by ztratit to slovenské. Kvůli maďarskému plánu udělit Maďarům žijícím v zahraničí maďarské občanství, povolala Bratislava z Budapešti svého velvyslance na konzultace.

Foto: Jaroslav Podhorský , ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Slovenský premiér také řekl, že chystaný maďarský zákon o dvojím občanství bude znamenat bezpečnostní riziko pro Slovenskou republiku. O zákon, který by umožnil Maďarům žijícím v zahraničí získat maďarské občanství, usiluje vznikající maďarská vláda.

Udělení občanství by měl maďarský parlament projednat na své první povolební schůzi, která začíná v pátek 14. května. Fico řekl, že novelu zákona o dvojím občanství v navrhované podobě a bez konzultací bude Slovenská republika považovat za jednostranný krok Maďarské republiky v rozporu s mezinárodním právem. Zároveň ho Bratislava okamžitě předloží k posouzení vysokému komisaři Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro menšiny.

Vládní Slovenská národní strana (SNS) Jána Sloty upozornila, že po nástupu nové maďarské vlády premiéra Viktora Orbána hrozí destabilizace a radikalizace celé střední Evropy. „Zákonem o dvojím občanství a otevřenou podporou Strany maďarské koalice zasahuje Viktor Orbán do předvolebního boje na Slovensku,“ uvedla místopředsedkyně SNS Anna Belousovová.

Početná maďraská menšina žije také v Rumunsku a v Srbsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám