Hlavní obsah

Zemité barvy a přírodní materiály dodají interiéru hřejivou eleganci

Novinky, Kristýna Křížová

Ekologické materiály jsou stále v kurzu, letos hlavně v minimalistickém podání, které v interiéru nikoho neurazí. Střízlivá elegance a inspirace severským designem osloví ty, pro které jsou rustikální nábytkové kusy moc zdobné. Jednoduché linie a decentní dekorace v kombinaci se zemitými tóny hnědé dodají interiéru ladnost a vkus.

Článek

Minimalistický design ve spojení s teplými barvami je ideální do domácností s dětmi. Lehce se udržuje a působí příjemným hřejivým dojmem. Zemité barvy v hnědých tónech jsou symbolem askeze a vyznávání jednoduchého interiérového stylu.

Základem jsou odstíny hnědé a béžové barvy, vyplatí se vsadit i na přírodní materiály a na kámen, proutí, dřevo nebo bambus či kůže. Jde o materiály, kterým patina jen přidá na kráse a opotřebení není na škodu.

Nábytkem roku se stala jednoduchá židle č. 911

Zajímavým kouskem do minimalistického interiéru v přírodním stylu je i židle Ton s číslem 911.

Byla oceněna v Brně na mezinárodním veletrhu nábytku a interiérů Mobitex 2010, kde v soutěži Nábytek roku 2010 získala první místo. Navrhl ji německý designér Tom Kelley, který dlouhodobě žije v Itálii.

Členové hodnotitelské komise ocenili nejen nový design, ale i nové technologie, použití vhodných nezávadných materiálů při plném zachování funkčnosti a návrat k tradici.

Jednoduchý design a čisté linie se do střízlivě zařízeného interiéru perfektně hodí. Funkci dekorace v interiéru může mít kožené křeslo, kterému patina přidá na kráse.

Výmalba či tapeta udává interiéru hlavní ráz. Tmavě hnědou tapetou by byl prostor opticky zmenšený a působil by stísněně, ideální je proto zvolit béžovou či okrovou barvu a jednoduchý geometrický motiv.

Koberce s měkkým vysokým vlasem v béžových tónech interiér zútulní a přidají mu na hřejivosti.

Vkusným působivým detailem, který na našem trhu dlouho nebyl k dostání, jsou spínače v minimalistickém designu. I takové mini prvky, jako vypínače či zásuvky, jsou nedílnou součástí každého interiéru a dotváří celkový dojem.

Široká nabídka barev rámečků dnes umožňuje sladit ovládací prvky s jakýmkoliv interiérem a požadavky na moderní design.

Odstíny hnědé v interiéru

Hnědou barvu volíme pokud chceme aby interiér působil zemitě, hřejivě, střízlivě a decentně. Barva je spojena s představou odpočinku, domova a tělesných požitků. Podzimní barvy ladíme tak, aby působily pozitivně a harmonicky a jemně kontrastovaly. Zemité barvy ze shora uzavírají prostor, ze strany obklopují, zespoda působí bezpečně při chůzi. Dynamické ornamenty na podlaze dodají prostoru na živosti a opticky jej rozpohybují.

Na detailech záleží, zvlášť pokud se rozhodnete interiér zařídit v jednoduchém stylu. Jakákoli špatně zvolená dekorace dovede dojem zkazit. Držte se proto jednoduchých tvarů a různých odstínů téže barvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám