Hlavní obsah

Ostravská zoo začala chovat vzácného pardála obláčkového

Novinky, Denisa Telaříková

Na vzácný druh kočkovité šelmy z jižní Asie bude nově lákat ostravská zoologická zahrada. Chov pardála obláčkového, jehož výskyt ve volné přírodě je dnes již velmi vzácný, nahradí rysy kanadské.

Článek

„Chov rysů kanadských, kteří v ostravské zoo bezesporu patřili pro návštěvníky k velmi oblíbeným zvířatům, trval v Ostravě 11 let. V červnu 1998 jsme přivezli z kanadských zoologických zahrad dva rysy: samičku Taru a samce Unkase, kteří vytvořili nádherný pár fungující dodnes,“ popisovala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková s tím, že za celý pobyt zde odchovali třicet rysích mláďat.

Proč se zoo rozhodla vyměnit atraktivní rysy kanadské za pardály obláčkové? „Protože rysové již patří v Severní Americe k běžným zvířecím druhům. V současnosti tato zvířata nejsou před vyhubením. A cílem ostravské zoo jako i dalších moderních zahrad je věnovat se převážně chovu vzácných a ve volné přírodě ohrožených druhů živočichů,“ vysvětlovala Kalousková.

Ohrožený druh náročný na chov

Pardáli obláčkoví nejen že patří k ohroženým zvířatům, ale jsou také chovatelsky mimořádně nároční. V evropských zoologických zahradách žije pouze necelá sedmdesátka těchto krásně zbarvených kočkovitých šelem. Na celém světě jich v zoo lidé najdou zhruba 150.

Do ostravské zoo se tak přistěhoval mladý pár pardálů obláčkových: samička jménem Yala z Paříže a samec Tawi-Tawi z pražské zoo. „Návštěvníci mohou oba vzácné pardály pozorovat ve výběhu, který dříve obývali rysi karpatští. Ty jsme přestěhovali do sousedního výběhu,“ informovala dále mluvčí. Pracovníci ostravské zoo nyní doufají, že mladí pardáli spolu vytvoří harmonizující pár a v budoucnu přibudou i přírůstky.

Pardál obláčkový obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie. V Himaláji vystupuje až do výšky 2500 metrů nad mořem. Tuto vzácnou kočkovitou šelmu ohrožuje nejen ztráta přirozeného prostředí (odlesňování), ale také nelegální obchod s kožešinou a kostmi. Ve volné přírodě je jejich počet odhadován asi na deset tisíc jedinců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám