Hlavní obsah

Paroubek obhajuje ukončení mítinků ochranou zdraví lidí

Novinky,
Praha
Aktualizováno

Jiří Paroubek v nedělní Partii na Primě obhajoval rozhodnutí zrušit veřejné mítinky sociální demokracie po útocích, které vyvrcholily zraněním Bohuslava Sobotky. Zdůvodnil to ohledy na zdraví občanů. Současně ale prozradil, že na mítinky chodí stejně jen rozhodnutí příznivci sociální demokracie. Útočil také na KSČM, protože jeho protivníkem byl Vojtěch Filip.

Článek

„Jde o zdraví lidí, o životy lidí. Kdyby láhev s utopenci šla do tisícihlavého davu, myslím si, že by to byl problém,“ řekl Jiří Paroubek a dodal: „ Zjistil jsem si, že láhev s utopenci váží 750 gramů.“

Paroubek přiznal, že setkání s voliči jsou příjemná, že je příjemné když přijdou tisíce, desetitisíce příznivců sociální demokracie. „Ale domnívám se, že zdraví je přednější.“ Současně ale mimochodem připustil, že na mítinky stejně chodí ti, kteří jsou "už rozhodnuti," což doplnil větou: "Máme jiné možnosti, jak se dostat k voličům."

Předseda komunistů kontroval, že k vyostření kampaně, která vyvrcholila útoky, přispěli i sami sociální demokraté. „Vedeme kampaň jiným způsobem, jako vysvětlovací, nikdy jsme nepřistoupili na konfrontační kampaň. V tom je vina sociální demokracie markantní." Paroubek útok odvrátil tvrdými slovy: „Střet bude vždycky tvrdý, možná v komunistické Severní Koreji je to jiné, ale v demokracii jsou střety tvrdé. Kolem nás nebo v USA je dokonce ten střet tvrdší, ale je to jen verbální střet. Co se nebere jako normální, jsou fyzické útoky."

Tradičně útočil na komunisty, ale i na Věci veřejné

V útocích na komunisty pokračoval, když ještě uvedl, že právě komunisté drželi republiku v izolaci a postavili okolo ní pomyslnou čínskou zeď. Filip to označil za nefér, ale omluvu nežádal.

Paroubek v tomto případě jasně cílil na voliče, na jedné straně se snažil odlákat voliče komunistům, vytahoval na KSČM minulost, na druhé ale zdůrazňoval, že koalice s komunisty na celostátní úrovni je vyloučena, velkou koalici bral jako krajní možnost: „Na celostátní úrovni máme bohumínské usnesení a co se týká ODS, tak je to krajní možnost, kdyby došlo k volebnímu patu, což nedojde. Stabilní vládu musí tento stát mít."

Filip také zdůraznil, že v krajských volbách k vítězství sociální demokracie pomohli komunisté a zmínil i situaci v Ústeckém kraji .

Paroubek ale také útočil na Věci veřejné, které bere jako příklad fašizace kampaně a vidí u nich paralely s dobou nástupu Hitlera a SA: "Když si lidé z jedné strany, která se chce dostat do parlamentu, myslím Věci veřejné, dávají pásky na ruce, tak tu vidím paralely.“

Filip to považoval za přehnané: „ Označování arciďáblů, někoho za Hitlera, je špatné.“

Věci veřejné Paroubkovo vyjádření odsoudily: „Není to poprvé, kdy čelní představitelé ČSSD zmínili fašismus a nacismus při hodnocení své politické konkurence či lidí, kteří nesouhlasí s politikou ČSSD. Věci veřejné to považují za velmi varovný signál.“ Zmínily i důvod Paroubkova hodnocení: „Cítí se ohrožen odlivem svých voličů právě k Věcem veřejným.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám