Hlavní obsah

Akcie v USA na chvíli ztratily na hodnotě bilión dolarů

Novinky, Tomáš Holý

Jen několik málo chvil stačilo k tomu, aby akcie na americké burze ztratily na hodnotě až bilión dolarů, tedy jen těžko uvěřitelných dvacet biliónů korun. Ostrý propad trval jen několik minut, poté se trh stabilizoval a burza nakonec uzavřela slabší o 3,20 procenta.

Článek

Nad jedním z nejhorších dní na americké burze za více než dvacet let se však vznáší několik otazníků.

Podle zahraničních médií existuje podezření, že šlo o spekulaci, která byla záměrně vytvořena. Další možností je problém s počítači, které obchody řídí. List New York Times například cituje blíže neurčený zdroj, který tvrdí, že pád burzy byl tak rychlý, že lze přirovnat k anomálii. Příkazy k výprodejům šly údajně z Chicaga.

Foto: Reuters

Grafy popisující vývoje akciových trhů Dow Jones (zcela vlevo), S&P 500 (uprostřed) a Nasdaq během čtvrtečního obchodování. Na každém grafu je patrný dramatický propad vždy v jeden okamžik.

Dow Jones se propadl ve tři čtvrtě na tři odpoledně tamního času. Během krátké chvíle akcie přišly o tržní hodnotu ve výši 700 miliard dolarů o chvíli později pak dokonce o bilión dolarů. Poté se burza začala opět stabilizovat. Obdobný chaos vládl i na burze Nasdaq, kde některé tituly propadly až o šedesát procent, následně stejně velkým tempem rostly.

Nicméně čtvrteční dění na trzích v USA bude prošetřovat komise pro cenné papíry SEC, která sleduje záznamy z obchodování.

Agentura Bloomberg upozornila, že jen během čtvrtka na všech amerických burzách změnilo své majitele na 29,4 miliardy akcií. Podobná situace byla na všech trzích po celém světě. Na vině byla totiž obava z přelití fiskálních problémů Řecka do dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám