Hlavní obsah

Svět se děsí řecké krize, chaos vládne na trzích a drtí měny

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové trhy a měny zažívají tento týden nebývalé turbulence. Od počátku finanční krize zasáhla investory po celém světě další rána, tou je Řecko. Kvůli němu se měny i cenné papíry dostávají na historická minima. Zejména čtvrtek byl dnem paniky.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Článek

Například americký akciový index Dow Jones se během čtvrtka propadl až o 9,2 procenta. To byl nejhorší výsledek od roku 1987. Nakonec uzavřel obchodování slabší pouze o 3,20 procenta. Burza Nasdaq pak tratila 3,4 procenta, přičemž některé tituly se propadly i o více než 60 procent. Burza následně uvedla, že tyto obchody anuluje.

Analytici i odborníci se shodují, že za panikou je strach z rozšíření nákazy finančních problémů Řecka do dalších zemí a hlavně světového finančního systému. Kromě Spojených států se burzy nořily do červených čísel i v Asii či Evropě. Obdobně je tomu i během pátečního obchodování.

Například japonský Nikkei uzavřel o 3,10 procenta níže. Výjimkou nebyla v pátek dopoledne ani Evropa, včetně ČR. Pražská burza se hned po otevření propadla o 3,6 procenta, na hodnotě ztrácely téměř všechny obchodované tituly.

Potácí se i euro a koruna

Již delší dobu se kvůli dluhům Řecka trápí euro. To v posledních dnech není schopno najít své dno. Jen tento týden si proti dolaru pohoršilo o více než čtyři procenta. Zatím nejhoršího výsledku dosáhlo v noci na pátek, když se dostalo na úroveň 1,2510 USD/EUR, což byl nejhorší výsledek do října 2008.

Velkému tlaku čelily i středoevropské měny. Česká koruna v úvodu dne opět oslabila o desítky haléřů, když se její kurz dostal na 26,29 Kč/EUR a 20,80 Kč/USD. Před půl jedenáctou se její kurz vrátil opět na 26,20 Kč/EUR a 20,50 Kč/USD.

Reklama

Související články

Koruna dramaticky oslabuje kvůli krizi v Řecku

Česká koruna společně s ostatními regionálními měnami a eurem neustála dramatické otřesy na trzích. Ty čelí obrovskému tlaku kvůli zadlužení Řecka. Koruna tak...

Výběr článků

Načítám