Hlavní obsah

Konzervativci dostali v britských volbách nejvíce hlasů

– Londýn • Aktualizováno
Právo, Novinky, znk, aš

Úderem 22. hodiny místního času (23:00 SELČ) se zavřely volební místnosti ve Velké Británii. Více než 44 miliónů registrovaných voličů v nich rozhodovalo o složení 650členné Dolní sněmovny. Podle druhého odhadu vyhráli konzervativci, kteří měli získat 305 křesel, což jim ale nezaručuje většinu.

Foto: David Moir, Reuters

Britský ministr Gordon Brown se svou manželkou poté, co odevzdali svůj hlas.

Článek

Konzervativci by potřebovali získat 326 poslanců, aby mohli sami sestavit vládu. Chybí jim jich jednadvacet. I tak ale povolební odhad ukazuje, že k toryům se nakonec přiklonilo více voličů, než naznačovaly předvolební průzkumy. Oproti předchozím volbám by si podle odhadu polepšili o 95 poslanců. Fakt, že jim chybí jen jednadvacet křesel, by jim mohlo usnadnit sestavení menšinové vlády.

Pokud konzervativci získají přes 300 křesel, nebude pro ně obtížné prosadit svou politiku, i když nebudou mít většinu, uvedl komentátor BBC Nick Robinson. Mohou při jednotlivých otázkách spoléhat i na menší strany, které získaly podle odhadů 29 hlasů.

Dosud vládnoucí labouristé podle prvního společného odhadu BBC, ITV a Sky News získali 255 křesel, ztratily 94. Liberální demokraté jich obsadí podle odhadu 61, což je o dva poslance méně, než měli, a mnohem méně, než ukazovaly poslední průzkumy. Ty jim připisovaly kolem 80 křesel.

Potvrdil se tak předpoklad, že mnozí voliči, kteří v průzkumech preferovali liberální demokraty, nakonec dali hlas jedné ze dvou velkých stran. Liberální demokraté označili odhad za podivný , ale dodali, že nakonec rozhodují voliči.

Sázkaři věřili toryům

I sázkaři preferovali konzervativce. Na výsledky voleb Britové vsadili celkem přes 40 miliónů liber (1,2 miliardy Kč). Nejvíce peněz vložili na výhru opozičních konzervativců a na to, že žádná ze stran nezíská absolutní většinu. Jeden odvážlivec si u kanceláře William Hill vsadil šest tisíc liber na to, že toryové získají absolutní většinu. Při kurzu šesti ku čtyřem by získal 15 tisíc liber (bezmála půl miliónu Kč).

Větší milovníci rizika si však vsadili na vítězství labouristů. Nejmenovaný muž na jihu Londýna vsadil pět tisíc liber, že premiér Brown zůstane na Downing Street, a to dokonce s nadpoloviční většinou v parlamentu. Kurz 14 ku jedné znamená, že by mohl získat v přepočtu 2,3 miliónu korun. O hodně méně riskoval volič, který dal 10 tisíc liber na to, že lídr liberálů Clegg obhájí poslanecký mandát, což by mu mohlo vynést v přepočtu přes šest tisíc korun.

Mezi nejpodivnější sázky patřila ta, podle níž se Brown a jeho žena Sarah po volební prohře rozvedou.

Reklama

Výběr článků

Načítám