Hlavní obsah

SANEP: Zemanovci by se dostali do Sněmovny, levici by pomohli k většině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Květnový internetový průzkum potvrdil volební vítězství ČSSD. V dolní komoře by podle průzkumu SANEP usedli také zástupci ODS, KSČM, TOP 09, Věcí veřejných i Strany práv občanů-zemanovci. Lidovcům by kýžená mez pěti procent těsně unikla, zelení nedosáhli ani podpory tří procent. Levicové strany ČSSD a KSČM a zemanovci by dohromady na mandáty měly většinu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Sociální demokraty podpořilo 29,9 procenta respondentů, a zvítězili by tak s náskokem před občanskými demokraty, kteří získali 22,3 procenta voličů.

Třetí nejsilnější stranou by byla KSČM, která získala 12,9 procenta hlasů. TOP 09 má přízeň 10,1 procenta a Věci veřejné 9,8. Poprvé připouští průzkum nárok na vstup do Sněmovny zemanovcům, kteří si vysloužili přízeň u 5,5 procenta dotázaných.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Po přepočtu na mandáty z výsledků vyplývá, že by ČSSD s tichou podporou komunistů vládu nesestavila. Sociální demokraté by měli ve Sněmovně 66 zástupců a KSČM 29, k ovládnutí dolní komory by jim tedy chybělo šest hlasů.

V úvahu přichází požádat o podporu zemanovce, kteří by měli 12 poslanců. Strana sice nehodlá jít s nikým do koalice, nicméně je ochotna dát důvěru vládě, která splní sedm podmínek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pokud by vládu nesestavoval volební vítěz, zřejmě by se spojila ODS s TOP 09 a požádala Věci veřejné a zemanovce o podporu. ODS by disponovala 49 poslanci, TOP 09 a VV by měly po 22.

Hypotetický přepočet na mandáty
ČSSD66
ODS49
KSČM29
TOP 0922
VV22
SPO-zemanovci12

Reklama

Výběr článků

Načítám