Hlavní obsah

Na obnovu promenády v Karlových Varech dohlížejí hydrogeologové

– Karlovy Vary

Rekonstrukce nejznámější lázeňské promenády Stará Louka v Karlových Varech, jež začala loni na podzim, vstoupila současně se zahájením nové sezóny do hlavní fáze. Celý prostor mezi Mlýnskou kolonádou a Grandhotelem Pupp se změnil ve staveniště a pohybuje se tu těžká technika. Kvůli ní a výkopovým pracím v blízkosti léčivých pramenů je stavba pod stálým dozorem hydrogeologů, informoval ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Milan Trnka.

Foto: ČTK

Rekonstrukce nejrušnější karlovarské promenády Stará louka v současné době citelně zasáhla do vzhledu lázeňského města. Její obnova potrvá až do podzimu.

Článek

Rekonstrukce promenády za téměř 140 miliónů korun je v historii Karlových Varů nejrozsáhlejším zásahem do citlivého lázeňského území, navíc v době plné sezóny.

Kromě potíží, které způsobuje stavba hostům a majitelům provozoven na promenádě, je potencionální hrozbou pramenům. Podle Trnky je proto zpracován havarijní plán. Řeší rizika související například s únikem provozních kapalin ze stavební techniky. "Doplňování pohonných hmot nebo olejů se musí odehrávat mimo prostor stavby," poznamenal Trnka.

Úsek před Puppem musí být hotov do festivalu

Přes velkou koncentraci stavební techniky a výkopových prací se zatím vše obešlo bez mimořádných událostí. Nejdramatičtějším případem od zahájení akce tak patrně byl únik plynu z potrubí, jenž se podařilo vyřešit bez komplikací. Podle náměstka primátora Petra Keřky v současnosti finišují povrchové úpravy u Tržní kolonády a u Puppu. "Do července, kdy začíná filmový festival, musí být dokončen alespoň úsek před Puppem, kde budou opět bydlet všechny pozvané herecké hvězdy," poznamenal náměstek.

Právě Pupp, u něhož promenáda Stará louka končí, stavební ruch svým hostům kompenzuje zvýšenou péčí a různými malými pozornostmi, aniž by se to promítlo do ceny. S jistými ztrátami se letos musí smířit i další podnikatelé ze Staré louky. Ukončení projektu naplánované na listopad je podle Keřky vzhledem k velkému rozsahu prací a technické náročnosti nejkratší možný termín, který klade na stavbaře značné nároky.

"Harmonogram je velice napnutý, ale dosud se ho daří plnit," dodal Keřka. Při rekonstrukci Staré louky nahradí starý asfaltový povrch nové dlážděné a mozaikové povrchy. Promenáda se také zvětší a přiblíží se více k řece Teplé. Počítá se rovněž s výsadbou nové zeleně a řadou prvků, které Starou Louku učiní mnohem atraktivnější, řekl mluvčí magistrátu Jan Kopál. Jde třeba o lavičky a informační stánky. V plánu jsou i interaktivní prvky. "Vzniknou tady za zhruba jeden milión korun dvě taneční zvonkohry, které rozezní lidé svými kroky," dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám