Hlavní obsah

Barták nabízí pomoc vojenské policie při ochraně sídla vlády

Právo, Jiří Ovčáček

Vicepremiér a ministr obrany Martin Barták nabízí řešení, jak zabránit opakování akcí podobných pondělnímu výsadku aktivistů hnutí Greenpeace na střechu Úřadu vlády. Barták navrhuje posílení ostrahy sídla kabinetu například vojenskými policisty. Považuje to za lepší řešení než omezovat dopravu před Strakovou akademií.

Článek

„My jsme už opakovaně nabízeli Úřadu vlády možnost pomoci ze strany ministerstva obrany, armády, vojenské policie, případně jiných složek k zabezpečení prostoru Úřadu vlády. Je běžné, že hlavní státní instituce hlídá armáda a má je spolu s policií na starost ministerstvo obrany,“ řekl ve středu Barták Právu.

Návrh ministerstva obrany k ochraně Úřadu vlády je připraven znovu nabídnout. Barták totiž považuje takové řešení za lepší, než provádět dopravní omezení před sídlem kabinetu.

„Jsme připraveni znovu nabídnout tuto možnost kooperace. Myslím, že by to bylo i vhodné z toho hlediska, aby právě nemuselo dojít k žádným takovým omezením a uzávěrám, které považuji téměř za nepřípustné,“ sdělil Barták.

Upozornil v této souvislosti na stav pražské dopravy, kdy jsou na denním pořádku kolony automobilů. Pokud by došlo k omezení provozu u Strakovy akademie, mohlo by podle Bartáka dojít ke kolapsu. „Nedovedu si to představit a nechtěl bych to občanům Prahy udělat. Jsem proti jakýmkoliv dopravním omezením. O to víc je to pro nás motivace, abychom to zajistili,“ dodal ministr obrany.

Bude před vládou jednosměrka?

Ministr vnitra Martin Pecina přitom v úterý oznámil, že chce znát do pátku opatření, která opakování akcí, jako byla ta Greenpeace, zabrání. Policejní prezident Oldřich Martinů by měl podle Peciny do pátku navrhnout varianty dopravního řešení před Strakovou akademií.

Ve hře je vytvoření jednosměrky či zákaz vjezdu nákladních vozidel. Aktivisté se totiž na budovu již podruhé dostali z vysokozdvižné plošiny. Na dodržování zákazu vjezdu by podle ministra musela permanentně dohlížet policie, přičemž nákladní vozy by mohly projíždět pouze na zvláštní povolení. „Nechceme občanům komplikovat život,“ uvedl Pecina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám