Hlavní obsah

Demonstranti v Aténách zapálili banku, mezi obětmi požáru byla i těhotná žena

Atény
Aktualizováno

Nejméně tři oběti si ve středu vyžádal požár aténské banky, kterou zapálili demonstranti, uvedla BBC s odvoláním na hasiče. Protestní pochody během generální stávky vyústily v násilí, když lidé odmítající připravovaná úsporná opatření začali házet molotovovy koktejly. Jeden z takto založených požárů zachvátil banku Marfin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zapálili v Aténách banku, tři lidé zahynuliVideo: Reuters

 
Článek

Policie proti davu demonstrujících použila pepřový sprej, slzný plyn a střílela do nich gumovými projektily.

Demonstranti zapálili také banku Marfin, ve které uhořeli tři lidé včetně těhotné ženy. Jejich těla našli zasahující hasiči. Ve finančním ústavu, který stravují plameny, bylo uvězněno celkem 20 osob. Pět osob zachránili z balkónu.Tři vevnitř se zachránit nepodařilo, hasiči se k bance nemohli dostat, trvalo jim to patnáct minut.

Řecký premiér Jorgos Papandreu označil úmrtí tří osob za vraždu, kterou zplodilo násilí. "Je to výsledek bezuzdného násilí a občanské nezodpovědnosti."

Protestující zapálili nejméně dvě další budovy. U chrámu Dia zapálili i hasičské auto. Střetů se účastnily podle agentury AP stovky lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecká policie rozhání demonstranty před budovou parlamentu slzným plynemVideo: Reuters

Dalších pět desítek osob na jiných místech utrpělo zranění. Podle zpravodajského portálu Ta Nea policie zatkla 50 lidí.

V ulicích Atén demonstrovalo 100 000 lidí, kteří nesouhlasí s výraznými škrty v rozpočtu. Zemi navíc zcela ochromila stávka, kterou odbory protestují proti plánovaným úsporným opatřením. Ke 48hodinové stávce státních zaměstnanců se přidali i pracovníci soukromého sektoru, například v dopravě. Vlaky, letadla i lodě jsou mimo provoz.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Řečtí policisté, po nichž demonstrant hodil molotovův koktejl.

Dramaticky zadlužené Řecko plánuje omezení výdajů a zvýšení daní, za což od EU obdrží záchranný balíček ve výši 110 miliard eur. Parlament má o opatřeních hlasovat koncem týdne.

Od půlnoci nevzlétla letadla a přerušena byla námořní a železniční doprava. České ministerstvo zahraničí doporučilo českým občanům, aby se v těchto dnech Řecku vyhýbali. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Demonstrant při protestech v řecké Soluni.

Zavřené jsou školy a úřady. Banky a velké podniky soukromého sektoru fungují jen zčásti. Státní nemocnice zachovaly pouze pohotovost.

Země rovněž zůstala zcela bez informací, protože se ke stávce připojily odbory novinářů z televizí a rozhlasů. Nevycházejí ani noviny. Akropolis a další archeologické památky v Aténách zůstaly uzavřeny.

Řecko čelí finančnímu krachu a je pod silným tlakem Evropské unie a mezinárodních finančních institucí, aby výrazně šetřilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám