Hlavní obsah

Politika zdegenerovala a Nečas ODS nenastartoval, míní Klaus

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus má necelý měsíc před volbami do Sněmovny pocit, že tuzemská politika zdegenerovala a vytratil se souboj idejí. Prezident, který byl dlouholetým předsedou ODS si zároveň nemyslí, že by změna lídra občanských demokratů stranu "nastartovala".

Foto: René Volfík , Reuters

Prezident Václav Klaus

Článek

Klausovi se nepozdávají ani politici typu Radka Johna (VV) či Karla Schwarzenberga TOPP 09). "Kdybyste mě teď natáhli na skřipec a ptali se, jestli znám nějaký názor pana Johna, ale skoro bych přidal i pana Schwarzenberga, tak ani na mučidlech bych si neuměl žádný jejich politický názor vymyslet," konstatoval prezident v rozhovoru pro týdeník EURO, jehož přepis uveřejnil na svých internetových stránkách.

"De facto neznámé strany, které mají jednu dvě viditelné osoby a žádný program, žádnou ideologii, začínají získávat netušenou podporu," doplnil Klaus.

ODS se měla zbavit nejen Topolánka

Prezident se pozastavil i nad odchodem Mirka Topolánka z čela ODS. "Myslím si, že v žádném případě nestačilo zbavit se jedné osoby. Je naprosto evidentní, že mělo dojít minimálně ke změně dvou osob. Můžete se dohadovat, koho mám na mysli," dodal.

"Objevila se naděje, že tuto stranu lze znovu nastartovat. Nechci přinášet smutné zprávy, ale zdá se mi, že k žádnému znovu nastartování ODS nedošlo," konstatoval prezident s tím, že je to varovné.

Nálada se změnila ve prospěch ODS, míní Nečas

"Já bych ten seznam rozšířil," reagoval na Klausovu kritiku Petr Nečas, který je volebním lídrem ODS. Nemůže se však prý chovat jako autokrat.

"Nálada se pozitivně změnila ve prospěch ODS," řekl Nečas s tím, že pro další změny v politice i image ODS potřebuje předsednický mandát.

Klaus se vrátil i ke své přednášce na Humboldtově univerzitě v Berlíně z minulého týdne, kde se vyjadřoval zejména k evropské integraci a ekonomickým tématům. [celá zpráva]

Prezident také okomentoval informace, podle kterých by se v budoucnu mohly některé pravomoci schvalování státního rozpočtu zemí eurozóny přesunout do Bruselu.

"Za prvé si myslím, že se to klidně může stát, ani nemrkneme. Sice budu protestovat a držet kvůli tomu hladovku, ale nic to nezmění," posteskl si Klaus s tím, že by šlo o další z kroků pro posílení nadnárodního konceptu EU

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám