Hlavní obsah

Belgie zakázala na ulici nosit závoje zahalující tělo

Brusel
Aktualizováno

Dolní komora belgického parlamentu ve čtvrtek schválila zákaz nosit na veřejnosti oděvy zcela zahalující postavu, a to nejen ve veřejných budovách, ale i běžně na ulici. Belgie tak bude zřejmě první zemí, která tento zákaz zavede.

Foto: Yusuf Ahmad, Reuters

Článek

Opatření je namířeno třeba proti burkám (závojům zcela zahalujícím obličej) či nikábům (závojům, které na rozdíl od burek nezahalují oči), tedy obecně proti oblečení části muslimek.

Ochránci lidských práv zákon kritizují

Normu, jejíž obdobu brzy hodlá navrhnout podle nedávných vyjádření svých představitelů i Francie, předem kritizovali ochránci lidských práv.

"Zákazy tohoto druhu vytvářejí situaci, kdy prohrává úplně každý," prohlásila třeba Judith Sunderlandová z organizace Human Rights Watch v prohlášení rozeslaném novinářům.

Zastánci nové právní úpravy naopak tvrdí, že zákon přispěje k ochraně demokracie, důstojnosti žen a také k zajištění bezpečnosti na veřejnosti, když každý bude rozeznatelný. Liberální frankofonní liberálové, kteří normu předložili, v ní vidí i silný vzkaz pro islamisty.

V Belgii s více než deseti milióny obyvatel čítá muslimská komunita kolem 400 000 lidí. Nikáby či burky nicméně nosí jen malý zlomek z nich, odhadovaný v řádu stovek.

Vlámové a Valoni se výjimečně shodli

O opatřeních poslanci hlasovali v situaci, kdy se Belgie potýká s vážnou politickou krizí kvůli sporům dvou hlavních jazykových komunit - Vlámů a Valonů ohledně ústavních reforem. Vláda minulý týden podala demisi. Ve věci omezení zahalování postavy nicméně v rámci belgického politického spektra panovala na místní poměry až neobvyklá jednota.

K textu se bude muset ještě vyslovit i horní komora belgického parlamentu. I zde se očekává bezproblémové schválení. Kvůli současné politické krizi je jen otázkou, kdy se tak stane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám