Hlavní obsah

Američané zapálí ropnou skvrnu u Louisiany, aby zabránili katastrofě

New Orleans

Americká pobřežní stráž se rozhodla ve středu zapálit obří ropnou skvrnu v Mexickém zálivu, která se blíží k pobřeží Louisiany. Skvrna o rozloze České republiky by mohla způsobit gigantickou ekologickou katastrofu. Stále se zvětšuje, protože se nepodařilo zabránit úniku ropy z potrubí, uvedla BBC.

Článek

Pobřežní stráž se rozhodla skvrnu zapálit, protože ostatní způsoby zastavení úniku 1000 barelů ropy denně by mohly zabrat až měsíce. Potrubí v hloubce 1525 metrů se zatím nepodařilo utěsnit a skvrna je už pouhých třicet kilometrů od pobřeží.

Kontraadmirálka pobřežní stráže Mary Landryová, která o zapálení rozhodla, uvedla: „Plně chápeme, že jsou tu výhody i kompromisy.“ Podle expertů vodní ptáci i zvířata lépe uniknou před plameny než před ropnou skvrnou, i když produkují jedovaté zplodiny. Ropná skvrna by hlavně mohla znečistit pobřeží, kde se nachází 40 procent amerických mokřadů.

Landryová varovala, že pokud nebude vrt včas zajištěn, „mohlo by se jednat o jedno z největších znečištění ropou v americké historii“.

Podle ní testy se zapálením ropy zadržené nornými stěnami prokázaly, že v místě, kde se ropa zapálí, jí shoří mezi padesáti a 95 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám