Hlavní obsah

Kraus zveřejnil dokumenty o koupi bytu

Exposlanec ČSSD Michal Kraus deníku Právo a serveru Novinky.cz poskytl dokumenty dokládající okolnosti pořízení třípokojového bytu v Harrachově, který si v lednu 2006 za téměř 3,3 miliónu korun koupil s pomocí rodiny jeho syn. Michal Kraus je trojkou na liberecké kandidátce soc. dem. do sněmovních voleb.

Článek

Krausova rodina koupila byt v domě, který stavěla firma PV Real Petra Vrtala, podnikatele a exporadce předsedy Sněmovny Miloslava Vlčka. Kraus popřel, že koupě bytu souvisela se státní dotací ve výši 25 miliónů Kč pro Vrtalovu firmu. Podrobnosti popsal minulý týden v rozhovoru pro Právo.

Kraus minulý týden pro Právo řekl, že byt kupoval dřív, než firma získala naději na státní dotaci.
Na konci roku 2005 jste ještě byl předsedou rozpočtového výboru Sněmovny. Uvedl jste, že dotaci jste nikdy neviděl, protože v roce 2006, kdy se schvalovala, jste složil mandát. Žádosti o dotace ale musely na výbor docházet ještě v průběhu roku 2005. Jste si jist, že jste ji neviděl?
Ověřoval jsem si to a zjistil jsem, že dotace s názvem Sportovní a relaxační centrum Harrachov pro Občanské sdružení Harrachov skutečně byla z výboru předložena během schvalování rozpočtu v roce 2005 s tím, že si ji výbor, podobně jako řadu dalších dotací, osvojil a zařadil do návrhu rozpočtu na rok 2006. Já jsem však s touto dotací nijak nepracoval. Podle jediného názvu nemůžete vědět, kdo vlastně za takovou dotací stojí. Kdo předkládá žádost, na jaký účel a jaké jsou majetkové poměry, posléze projednává příslušné ministerstvo.Tuto dotaci zprvu projednávalo ministerstvo školství, někdy v červnu 2006 však rozhodnutí rozpočtového výboru bylo přesunuto na ministerstvo financí. A to znamená, že nejdříve po tomto datu se mohlo reálně o schvalování dotace jednat.
Proč došlo k přesunu?
Nevím. V té době já už jsem ve Sněmovně nebyl a nemohl jsem projednání nijak ovlivnit. Navíc zařazením jakékoliv žádosti do rozpočtu nevzniká žádný nárok na přidělení dotace. To vzniká, až když je projednána příslušným resortem, v tomto případě ministerstvem financí, a kdy resort udělí žadateli tzv. limitku. Pokud všechno probíhalo normálně, tak limitka mohla být udělena nejdříve ve druhé polovině roku 2006.Poslanci vůbec nerozhodují o tom, zda ta či ona dotace bude schválena. Poslanci pouze rozhodují o tom, zda bude zařazena do státního rozpočtu. Zda dotace bude splňovat všechny předpoklady a má nárok na získání peněz, rozhodují jen a jen ministerští úředníci.
Říkáte, že žádost o dotaci dorazila v době, kdy jste rozpočtový výbor šéfoval. Jak vyvrátíte dohady, že více než třímiliónový byt, který si v lednu 2006 koupil váš syn, nebyl protislužbou za budoucí přidělení dotace?
Za prvé, neznám obchodníka, který by za příslib něčeho, co možná v budoucnu za určitých okolností může dostat, byl ochoten obětovat nemalou částku, tím spíš, že firma měla před výstavbou. Za druhé, mám k dispozici řadu dokumentů, ze kterých je zřejmé, že o koupi bytu se jednalo už od března 2005. A to tedy nejprve mým předchůdcem, který podepsal smlouvu o smlouvě budoucí včetně platebního kalendáře. Za byt zaplatil 30. listopadu 2005. Jelikož si ale našel jiný byt, tak mi nabídl, abych smlouvu převzal já. To jsme učinili na začátku prosince zase včetně platebního kalendáře, jenž ukládal, že nejpozději do 21. prosince musí být prostředky na účtu firmy PV Real – to byla podmínka pro sepsání kupní smlouvy.Prostě se tady naskytla příležitost koupit byt od člověka, kterého jsem znal, aniž bych v tu chvíli věděl, kdo dům staví. Kvůli tomu si moje rodina vzala dvě hypotéky. Jednu jsem si na milión vzal já a ručil jsem za ni směnkou z 12. prosince, druhou hypotéku na 2,5 miliónu si 14. prosince vzala moje nejstarší dcera, která ručila bytem, jejž vlastnila. Dost dobře si nedovedu představit mechanismus, kdy nejprve první budoucí majitel by za byt zaplatil, posléze by můj syn jako druhý majitel zaplatil, investor se vyrovnal s předchozím majitelem, teprve poté byla sepsána kupní smlouva, s tím, že o schválení dotace se v té době ani nejednalo. To je fantasmagorie.Jde o náhodu – společnost PV Real v té době dělala poměrně velkou výstavbu v Harrachově. Dům, ve kterém si syn byt kupoval, byl první z těch objektů, které se PV Real rozhodl postavit, a poté firma stavěla další domy, které byly postupně kolaudovány v letech 2007 až 2009. Vše se řešilo v době, než vůbec existovala elementární naděje na to, že firma dostane dotaci na úplně jiný subjekt.
Vy jste si tam také koupil byt. To je také náhoda?
My jsme si kupovali byt na podzim roku 2009 od majitelů, kteří si ho kupovali někdy v říjnu 2008 od předchozího majitele, který si ho kupoval v roce 2005 od PV Real. To znamená, my jsme v roce 2009 byt kupovali už od třetího majitele. Momentem podpisu smlouvy všech nájemníků o odkoupení bytů, která proběhla začátkem ledna 2006, přestal mít PV Real jakékoliv vlastnické právo k nemovitostem a dům se stal majetkem Sdružení vlastníků.
Podle čeho jste si byty vybíral? Jsou od jedné firmy...
Dlouho jsme usilovali sehnat nějaké bydlení v Harrachově. Synův byt 3+kk jsem nevybíral já, je znevýhodněn, nemá garážové stání. Byl mi nabídnut mým známým, který si ten byt vybíral. A jelikož jsme první byt využívali, líbil se nám a máme velkou rodinu, tak jsme hledali další.Druhý byt 2+kk jsme ve stejném domě odkoupili od známých, kteří ho původně koupili pro své děti, ty ho ale nechtěly využívat.

Reklama

Výběr článků

Načítám