Hlavní obsah

Moderní lampy v orientálním stylu vykouzlí v ložnici spirituální atmosféru

Novinky, Kristýna Křížová

Dírkovaná kovová stínítka jsou jako stvořena pro všechny, kdo rádi sní v šeru. Stíny prostupující kovem kreslí na zdech a stropě místností fantastické ornamentální obrazce a dodají každé místnosti nádech exotiky.

Článek

Střídání světla a tmy často určuje naši náladu. Světlo vytváří atmosféru v interiéru a dovede jej opticky tvarovat i oživovat. Orientální osvětlení vytváří meditativní náladu, ve které se dobře relaxuje i usíná a hodí se tak hlavně do ložnic nebo do obývacích pokojů.

Filigránsky zdobené lampy okrouhlých tvarů se hodí do ložnic milovníků meditací a relaxace.

Vhodné je volit tzv. náladové osvětlení. Lampy by neměly oslňovat, ale měly by vydávat jemné a měkké nažlouté světlo. Ideální jsou svítidla s drobnými otvory, které propustí jen část světla. Chybu neuděláte například s lampami v barvách mědi a s prvky přírodních materiálů.

Fantaskní lustry jako z pohádky Tisíc a jedna noc

Neobyčejné lustry v orientálním stylu navrhlo Studio Job pro Venini. Lustry vznikly z předmětů každodenní potřeby. Kolekce sedmi světelných lustrů netradičních tvarů z litého bronzu a foukaného skla rozhodně není klasickým interiérovým kusem.

V prostorách určených k relaxaci je třeba akcentovaným a tlumeným světlem vytvořit atmosféru, kde by se člověk cítil uvolněně. Lampy v orientálním duchu jsou k tomu jako stvořené.

Osvětlení se může stát i působivou dekorací a suplovat obrazy. Pokud zvolíte lampy, které jsou k tomu speciálně určené, interiér získá na zajímavosti.

Bohaté jemné zdobení a perfektní propracování je lustrům a lampám v orientálním stylu rozhodně vlastní. Můžete pro tentokrát pracovat i s více vzory než by se jinak slušelo.

Lampy kombinujte s perskými koberci na podlaze

Interiér můžete doladit perskými koberci a závěsy s mušlemi nebo drobnými kamínky. Neměly by chybět polštáře s orientálními vzory a záclony v karmínové nebo temné oranžové barvě.

Do temných rohů místnosti naopak oceníme vysoké stojací lampy, které nebudou rušit, ale jen lehce dokreslí atmosféru. Působivá jsou i svítidla, která připomínají bambusové či ratanové zástěny.

Nezapomeňte, že je vhodné, aby intenzita a druh osvětlení i jeho zabarvení odpovídaly danému prostoru a aby prostor a osvětlení vzájemně ladily.

Osvětlení v ložnici by nemělo rušit a oslňovat

Pro osvětlení celé ložnice je ideální zvolit jedno nepřímé centrální světlo, které bude osvětlovat celou místnost a umožní jednoduchou orientaci v prostoru. Ideální je jeho svitem zdůraznit umístění lůžka.

Výhodné je využít i svítící římsy nebo nepřímých závěsných svítidel. Ostatní svítidla volíme podle potřeb - ke čtení na noční stolek se hodí lampy, jejichž světlo je možné směrovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám