Hlavní obsah

Koruna vrávorá, rychle ztrácí na síle

Novinky, Tomáš Holý

Česká měna ve čtvrtek zažila nebývalé otřesy. Její kurz se během dne rychle vzdálil silným hodnotám, které si vydobyla v předešlých dnech a týdnech. Například vůči dolaru oslabila nad hranici 19 korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle serveru Patria Online se měna dostala přes 16. hodinou až na 19,15 Kč/USD. Na podobné úrovni byla krátce na začátku března, jinak byl její kurz vždy o desítky haléřů silnější.

Koruna oslabuje i proti euru. Ještě minulý týden atakovala hranici 25 Kč/EUR. Tento týden však oslabila až na aktuálních 25,47 Kč/EUR.

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek upozornil, že měně podrazily nohy problémy Řecka. Na ty totiž doplatilo nejen euro, ale i polský zlotý či maďarský forint. EU totiž ve čtvrtek upozornila, že dluhy Řecka jsou mnohem větší, než jak se původně zdálo. Navíc hrozí, že údaje o deficitu veřejných financí v Řecku se budou znovu měnit na ještě horší výsledek. [celá zpráva]

„Koruně pak neprospěla ani v podstatě verbální intervence člena bankovní rady ČNB Tomšíka. Ten dnes uvedl, že tempo posilování koruny ohrožuje inflační prognózu ČNB a vytváří prostor pro další snížení úrokových sazeb,“ komentoval Vejmělek.

Reklama

Výběr článků

Načítám