Hlavní obsah

Aerolinky tratily kvůli sopce 32 miliard korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli mraku sopečného popelu, který uzavřel na několik dní evropské nebe, přišly letecké společnosti odhadem o 1,7 miliardy dolarů. To je podle současného kurzu asi 32 miliard korun. Tvrdí to asociace pro leteckou dopravu (IATA).

Foto: Jean-Philippe Arles, Reuters

Článek

Podle ní problémy na starém kontinentě zasáhly třetinu letů na světě. Denně tak bylo postiženo až 1,2 miliónu pasažérů.

Podle jiné zprávy, kterou vypracovalo Centrum pro ekonomický a obchodní výzkum, dosáhly škody za šestidenní odstavení letů výše 1,08 miliardy eur, tedy zhruba 27,3 miliardy korun.

Nicméně IATA kromě ztrát také zmiňuje, že aerolinky ušetřily. Například denní úsporu na palivu odhaduje na 110 miliónů dolarů, tedy něco přes dvě miliardy korun.

„Pro celý letecký průmysl, který loni prodělal 9,4 miliardy dolarů a předpokládá se, že letos přijde o 2,8 miliardy dolarů, je současná situace devastující,“ komentoval situaci šéf IATA Giovanni Bisignani.

Dodal, že vzdušný prostor byl uzavřen na základě teoretických předpokladů, nikoliv faktů. „Testovací lety ukázaly, že předpoklady byly špatné,“ dodal s tím, že situace byla zveličena špatným rozhodnutím vlád. Ty by proto nyní měly aerolinkám pomoci.

Již před několika dny EU oznámila, že společnosti budou moci jednotlivé vlády požádat o finanční pomoc. Podobný postup je za normálních okolností nepřípustný. Například aerolinky British Airways se o kompenzaci již začaly zajímat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám