Hlavní obsah

Solária vyvolávají stejnou závislost jako drogy nebo alkohol

Novinky, Bohumila Kunertová

O prospěchu či škodlivosti solárií se vedou roky diskuze. Lékaři toto umělé slunění nedoporučují, majitelé solárií jim oponují s tím, že v malých dávkách není škodlivé. Ať už jste zastánci jakékoli strany, vězte, že i taková obyčejná věc, jako je návštěva solária, může přejít v závislost podobnou té na alkoholu či drogách.

Článek

Podle zprávy uveřejněné v časopise Archives of Dermatology mohou lidé, kteří často navštěvují solária, vykazovat příznaky návykového chování. Bývají také mnohem náchylnější k úzkostem a užívání návykových látek.

Doktorky Catherine Mosherová z Memorial Sloan-Kettering Cancer Centre v New Yorku a Sharon Danoff-Burgová z univerzity v Albany v roce 2006 testovaly 421 vysokoškoláků.

Všichni účastníci byli při testování závislosti na slunění posuzováni také z hlediska úzkosti, depresí a užívání návykových látek.

Mezi 229 účastníky, kteří pravidelně docházejí do opalovací studia, byl průměrný počet návštěv za minulý rok 23. Více než třetina z nich přitom splňovala kritéria závislosti na opalování.

Studenti, kteří těchto kritérií dosáhli, také mnohem více vykazovali příznaky úzkosti, bylo mezi nimi i více jedinců, kteří ve větší míře požívají alkohol, marihuanu či jiné návykové látky, uvedl server Daily Telegraph.

Obliba slunění i přes varování lékařů neklesá

"I přes pokračující snahu vzdělávat a informovat veřejnost o vážných zdravotních rizicích spojených s dlouhodobým vystavováním umělému či přírodnímu slunění obliba opalování mezi mladými lidmi stále roste," dodává doktorka Mosherová. Také uvedla, že opakované vystavování UV záření může mít za následek změny chování podobné například těm při užívání návykových látek.

"U lidí, kteří často navštěvují solária a vykazují změny nálad je nezbytným krokem léčba poruch nálady, což v každém ohledu může vést ke snížení závislosti na slunění a tím i k omezení rizika rakoviny kůže," podotkla doktorka Mosherová.

"Pacienti vykazující závislost na slunění a trpící stavy úzkosti a depresí by měli být vyšetřeni psychologem, aby byla určena přesná diagnóza a případná léčba."

Do solárií chodí řada lidí pro dobití energie

Mnozí návštěvníci solárií tvrdí, že do solárií nechodí ani kvůli samotnému opalování, ale kvůli dobití energie. Čím to je, že když člověk vyjde ze solária, má dobrou náladu?

"Ano, solária zlepšují náladu, ale není to způsobeno teplem, nýbrž světlem. Proto je také léčba světlem nebo-li fototerapie hojně využívána psychiatry. V tomto ohledu lze i opalování v solárií považovat za závislost. Pokud takto závislý člověk solárium nemá, pak může mít mnohem horší náladu," vysvětluje přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger a dodává:

"Lidé by si měli uvědomit, že v tomto případě jim nedělají dobře solária, ale světlo jako takové. Pořídí-li si tedy domů více halogenových žárovek, bude jim stejně dobře jako v soláriu. Nejen, že tak ušetří, ale zároveň ochrání svou pokožku před rizikem rakoviny kůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Strach lidí likviduje v Česku solární studia

Zprávy o závadnosti a nebezpečnosti opalování v solárních studiích si vybírají svoji daň. Češi začali být obezřetnější a do solárií chodí výrazně méně. Pro...

Výběr článků

Načítám