Hlavní obsah

Lidé chodí málo na preventivní prohlídky, neví, jak je pojišťovny platí

Praha

Na prevenci chodí málo lidí i proto, že nevědí, v jakém intervalu ji zdravotní pojišťovna platí. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na webu nyní informuje v rubrice Otázky týdne o intervalech pro gynekologické prohlídky. Hradí je ženám od 15 let jednou ročně, zpravidla po uplynutí 11 měsíců od minulé prevence.

Článek

Podle mluvčího VZP Jiřího Roda intervaly upravuje vyhláška ministerstva zdravotnictví. VZP dohodla s Českou gynekologickou a porodnickou společností u gynekologické prohlídky toleranci (zkrácení intervalu) 60 dní proti termínu z vyhlášky, stejně tak u odběru vzorku při screeningu rakoviny hrdla děložního.

"Žena může přijít nejdříve 306. den po předchozí prohlídce, to je zhruba po deseti měsících. Jen tehdy může být lékařem vykázána a pojišťovnou uznána a proplacena jako preventivní a lékař nesmí vybrat regulační poplatek 30 korun," řekl Rod. Intervaly hlídá výpočetní systém pojišťovny.

Tolerancí je míněno jen zkrácení intervalu. Pokud pacientka ve stanovené době na další prevenci nepřijde, může přijít kdykoli později a preventivní prohlídku jí pojišťovna zaplatí.

Podle údajů na webu VZP je pro preventivní prohlídky u praktického lékaře stanoven pro dospělé od 18 let dvouletý interval. VZP se podle Roda dohodla se sdružením praktiků, že se prohlídka vykazuje jednou za 24 měsíců, interval ale může být až o 90 dní kratší.

Onkologická prevence je povinnou součástí vyšetření

Lékař při prohlídce zkontroluje platnost očkování proti tetanu, vždy udělá orientační vyšetření moči. V 18, 30, 40, 50 a 60 letech nechá provést vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi. V 18 letech a pak od 40. roku ve dvouletých intervalech zkontroluje hladinu cukru v krvi.

Povinnou součástí je onkologická prevence. Lékař má vyšetřit kůži a konečník a zhodnotit onkologická rizika. Mužům s rakovinou v rodině nebo při přítomnosti rizikových faktorů vyšetří varlata. Ženám od 25 let s rakovinou prsu v rodině nebo při přítomnosti jiných rizikových faktorů vyšetří prsa a poučí je o samovyšetření.

Od 50 do 55 let hradí pojišťovny jednou ročně test na přítomnost krve ve stolici, od 55 let jednou za dva roky. Lze tak včas odhalit rakovinu tlustého střeva a konečníku. Pacientům od 55 let nabízí pojišťovny i druhou variantu - kolonoskopii, tedy endoskopické vyšetření střev, jednou za deset let.

U žen od 45 let ověřuje praktický lékař, zda v posledních dvou letech absolvovaly preventivní mamografické vyšetření, kterým lze včas odhalit rakovinu prsu. Pokud žena vyšetření nemá, nebo nejsou výsledky k dispozici, předá lékař ženě doporučení na mamografii na některém z akreditovaných pracovišť.

Přehled preventivních prohlídek hrazených z pojištění je na webech všech zdravotních pojišťoven.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepodceňovat prevenci se u zdraví vyplatí

Každý by se měl starat o své zdraví. Než na poslední chvíli shánět lékaře a trápit se nemocemi, je určitě lepší docházet na preventivní lékařské prohlídky....

Výběr článků

Načítám